Voorpagina

‘Gently down the stream’ met TEDxZwolle

Nieuwe inzichten en een berg inspiratie

28 januari is TEDxZwolle. Een enerverende dag waarin 16 (inter-)nationale sprekers het publiek prikkelen met hun innovatieve ideeën over de toekomst van onze steden. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

De 16 sprekers vormen samen een bont gezelschap. Van een adviseur van het Witte Huis over de wederopbouw van New York na orkaan Sandy (Henk Ovink) tot een speurtocht naar WEconomy en nieuwe duurzame verdienmodellen (Jan Jonker). Van stedenbouw onder extreme hitte in de woestijn van Mali (Jasper Kremers) tot een tocht per tractor over de koude vlakten richting de Zuidpool (Manon Ossevoort). Zoals het past in de traditie van TED (Technology, Entertainment, Design) is er naast de inhoudelijke bijdrage van de sprekers een prachtig entertainment programma. En alle bezoekers gaan naar huis met hun eigen idee hoe zij de wereld een tikkeltje mooier kunnen maken.

Wake-up!

TEDxZwolle belooft een inspirerende zoektocht te worden naar oplossingen voor de gevolgen van klimaatveranderingen. Maar ook naar de grenzen van het menselijk vermogen. En naar een antwoord op de gevolgen van weersextremen. Naar de manier waarop mensen zelf het verschil kunnen maken. TEDxZwolle is een wake-up call en beoogt dat mensen met een frisse blik naar hun eigen omgeving en naar hun eigen eet- en leefpatroon kijken. Dit natuurlijk met als doel te inspireren om zelf vorm te geven aan die verandering.

Er zijn nog kaarten

TEDxZwolle wordt woensdag 28 januari gehouden in de Nieuwe Buitensociëteit (Stationsplein 1 Zwolle). Vanaf 8.45u opent de registratie en het programma begint om 10u en is rond 17u afgelopen. De kosten zijn 75 euro incl BTW en te bestellen via www.tedxzwolle.nl/#register

Waarom dit thema?

Het thema van TEDxZwolle is Climate, Active, City. Nederland is een waterrijk land. We liggen aan zee, we hebben prachtige meren en machtige rivieren. We wonen te midden van het water en voelen ons veilig. Toch kan water voor problemen zorgen. Door klimaatverandering en verstedelijking treden rivieren buiten hun oevers, straten lopen onder water. Dit kan schade toebrengen aan belangrijke voorzieningen zoals energiecentrales en ziekenhuizen. Er zijn nieuwe, slimme oplossingen nodig om deze schade te beperken en (vooral) te voorkomen. Dat is niet alleen een uitdaging voor de overheid, architecten, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ook samenwerking met en initiatieven van bewoners voor hun eigen leefomgeving vormen de sleutel tot een nieuwe stad.

Draagvlak voor TED

We zijn er trots op. Het draagvlak dat wij er is voor TEDxZwolle. Er zijn 25 partners die de kar trekken en nauw samenwerken in stuurgroep en werkgroep. Dit zijn Natuur en Milieu Overijssel, Trendbureau Overijssel, Universiteit Twente, Hogeschool Windesheim, Deltion College, Kennispoort Regio Zwolle, Provincie Overijssel, Rabobank IJsseldelta, Waterschap Groot Salland, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Reest en Wieden, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Zuiderzeeland, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, VHG, Polymer Science Park, Gemeente Zwolle, Landschap Overijssel, Deltares, Vitens, Arjan Duijn Consultancy, Boerdam, Regardz de Nieuwe Buitensociëteit, VHL en Marketing Oost. En er zijn de nodige bedrijven (voornamelijk uit Zwolle) die ‘om niet’ een bijdrage leveren omdat zij het gedachtengoed van TED ‘Ideas worth spreading’ een warm hart toedragen. In willekeurige volgorde: IndeKringloop, ontwerpbureau FabriekFanatiek, Seppe Ovink en Wieger Steenhuis, Stephan Janssen fotografie, Inze Meijer Make-up artiest, Pilates Studio Zwolle, Planten Asiel Zwolle, Urban Farming Zwolle en Speakerscoach Nienke van Bezooijen.

Achtergrondinformatie

Over de sprekers

 

Jan Jonker staat bekend als een activistische, ondernemende hoogleraar met ‘’haast’’. Professor aan de Radboud Universiteit en onderzoeker van nieuwe, duurzame verdienmodellen. De man achter Weconomy; de samenwerkingseconomie van burgers en bedrijven.

Manon Ossevoort (beter bekend als het Tractormeisje) is net terug van haar reis naar de Zuidpool met haar rode Massey Ferguson tractor. Zij vertelt haar verhaal voor het eerst op TEDxZwolle!

Tom Kortbeek is initiatiefnemer van KunstLAB Arnhem, the Ninthe Art. Tom is musicus en theatermaker. Hij gebruikt kunst om mensen samen te brengen en nieuwe oplossingen te creëren voor maatschappelijke problemen.

David Saddington. 22-jarige Brit met een wel zeer eigenzinnige visie op hoe te communiceren over Climate Change. Bekijk deze link eens: https://www.youtube.com/watch?v=7vnzKPq390

Melvin Egberts en Joost van Velzen. Jongens uit Zwolle, oud studenten van Windesheim. De bedenkers van de innovatieve fietslamp 8erlicht. Zij vertellen hoe technologie steden slim en toekomstbestendig kan maken (smart cities).

Tracy Metz. Journalist voor het NRC, betrokken geweest bij de Deltacommissie en directeur van het John Adams Institute. Zij neemt ons mee naar steden wereldwijd en vertelt over hun omgang met water.

Henk Ovink. Verbonden aan het Witte Huis en betrokken bij de wederopbouw na de orkaan Sandy. Hoe maak je een stad en betrek je de samenleving hierbij? Hij geeft inzicht in een collaboratieve aanpak hoe om te gaan met stedelijk(e) waterveiligheid, waterschaarste en waterkwaliteit.

Niek Roozen. Landschapsarchitect die veel in China werkt. Hij vertelt over het belang van groen in steden.

Karst Klein. Zwollenaar. Maakt met lokaal hout prachtige design meubelen en zet hierbij mensen in die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hij maakt het mogelijk om zelf bij te dragen aan duurzaamheid.

Jasper Kremers. Man in uniform die op het podium zeker zal imponeren. Deze majoor vertelt over zijn werk in Mali en hoe je steden bouwt in bijzonder extreme omstandigheden.

Isabel Hoffmann. Topondernemer. Eén van de meest imponerende vrouwen tijdens TEDglobal. Zij heeft met behulp van crowdfunding een foodscanner ontwikkeld. Nadruk op het belang van gezond en vooral lokaal voedsel. Bekijk hier een demonstratie van de foodscanner op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=xGFnjCuBn1c

Robert Bridgeman. Exploreert het menselijk potentieel. Liet tijdens de TED jump op 2 januari in de grachten van Zwolle al zien dat het menselijk potentieel groter is dan we denken. De enige Nederlander die betrokken is bij het Google Mindfullness Programma.

Pat Crowley heeft een eigenzinnige oplossing voor ons klimaatprobleem. Eet insecten! Zeer waterefficiënt én zeer voedzaam. Hij heeft de Insect Energy Bar ontwikkeld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button