KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiekVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwols college B en W vraagt extra gelden aan voor bijstand

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft een tekort op het BUIG-budget. Onder de BUIG vallen de algemene bijstand levensonderhoud, IOAW, IOAZ, BBZ en de loonkostensubsidie. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders een aanvraag doen bij de rijksoverheid van 2,2 miljoen euro. Het blijkt uit een nota die wethouder Paul Guldemond stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

In 2022 heeft de gemeente circa €45,8 miljoen euro ontvangen van het Rijk. Het tekort in 2022 bedroeg €6,78 miljoen. Dit is 14,82% van het totale BUIG budget. Van het tekort van € 6,78 miljoen in 2022 komt € 4,58 miljoen ten laste van de eigen begroting van de gemeente Zwolle. In de begroting houdt de gemeente jaarlijks rekening met een tekort op dit budget. Reeds € 4,3 miljoen is gedekt in de begroting van 2022. Het is voor het eerst
sinds 2018 dat ze over het drempelpercentage van 7,5% gaat, waardoor ze voorliggende aanvraag kunnen indienen.

In de aanvraag moet het college een verklaring geven voor het ontstaan van het tekort en de maatregelen die
zij heeft getroffen om tot tekortreductie te komen. Dat geeft een risico wanneer naar het oordeel van de toetsingscommissie Vangnet BUIG – op enige wijze niet wordt voldaan aan de voorwaarden en de aanvraag voor een vangnetuitkering wordt afgewezen. De gemeente Zwolle loopt dan een rijksuitkering van € 2,2 mln. mis. Door de aanvraag tijdig in te dienen met instemming van de raad wordt dit risico verkleind.

Oorzaken van het tekort

Er zijn een aantal oorzaken van het tekort op het BUIG budget. Het verdeelmodel dat wordt toegepast sinds 2015 houdt onvoldoende rekening met kenmerken van centrumgemeenten. Daarnaast is de stijging van het bijstandsbestand sterker, en de daling gemiddeld minder sterk, ten opzichte van het landelijke beeld. Ook bestaat het bijstandsbestand voor een groot gedeelte uit mensen die langdurig in de bijstand zitten en heeft de gemeente een gedeelte van het bijstandsbestand onvoldoende in beeld.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button