Nieuws uit ZwollePEC ZwolleVoetbalVoorpagina

Zwollenaren verliezen van Ajax

Zwolle – PEC Zwolle heeft speelronde 26 zondagavond met een nederlaag afgesloten. Koploper Ajax, dat eerder op de middag PSV zag gelijkspelen tegen Feyenoord, wist door goals voor rust van David Neres en Nicolas Tagliafico, de koppositie nog steviger vast te houden. De Blauwvingers kregen voor rust nog wel wat goede kansen, maar konden in het tweede bedrijf geen vuist meer maken.

Voor aanvang van de wedstrijd werd er een minuut stilte in acht genomen voor voormalig Zwolle-spits Yuri Banhoffer. De Uruguayaan, die in 2017 nog te gast was tijdens PEC Zwolle – FC Twente, stierf op 73-jarige leeftijd.

De openingsfase gaf de intenties van beide ploegen goed weer. Ajax wilde zo snel mogelijk scoren om de horde PEC Zwolle tussen twee Europese wedstrijden door met succes te nemen, terwijl ook PEC Zwolle zich niet ingroef. Dat maakte het eerste kwartier vermakelijk om naar te kijken. Xavier Mous keepte attent en wist driemaal door ver in zijn strafschopgebied uit te komen de bal voor de voeten van Sébastien Haller weg te plukken.

Misidjan mist, Neres niet

Na ruim twintig minuten liet PEC Zwolle zich in aanvallend opzicht tweemaal zien. Eerst werd Thomas Buitink de diepte ingestuurd. De mee opgekomen Virgil Misidjan genoot op links alle vrijheid, maar dat zag de Vitesse-huurling te laat, waardoor een enorme countermogelijkheid net voorbij de middencirkel strandde. Nog geen minuut later wist Misidjan wél het vijandelijke strafschopgebied te bereiken. Door een prima balaanname op de borst verschafte de vleugelaanvaller zich een grote kans om de score te openen, maar vanuit een moeilijke hoek had Maarten Stekelenburg een antwoord in huis. Waar Zwolle het net niet wist te bollen lukte Ajax dat wel. Ryan Gravenberch schonk David Neres de bal, die deze met zijn linkerbeen in de verre hoek achter Mous prikte: 0-1. Een domper voor de Blauwvingers, maar gezien het wedstrijdbeeld op dat moment geen donderslag bij heldere hemel. Dat was wel de 0-2, die zeven minuten voor rust gemaakt werd. Een slordigheidje van Mustafa Saymak werd keihard afgestraft door de mee opgekomen linksback Nicolas Tagliafico. Met een 0-2 achterstand zocht PEC Zwolle de kleedkamer op.

Kat en muis

Ajax, dat na rust Sean Klaiber en Oussama Idrissi voor Devyne Rensch en doelpuntenmaker Neres bracht, leek na een klein kwartier zelfs de derde treffer van de middag te maken. De Franse aanvalsleider Haller was even ontsnapt aan de aandacht van bewaker Kersten, kopte van een meter of vijf hard in, maar zag Mous nog redding brengen. Het tweede bedrijf was Ajax de kat en PEC Zwolle de muis. Tot aanvallen kwamen de Blauwvingers simpelweg niet meer, terwijl de Amsterdammers via opnieuw Haller aan de derde treffer roken. Mous en Kersten, die het nodige voor hun kiezen kregen, voorkwamen samen dat de achterstand groter werd.

Rentree

Een opsteker was er nog wel voor Slobodan Tedić. De van een klaplong herstelde Serviër, die alleen nog maar blessureleed kende sinds zijn komst naar Zwolle, mocht een kwartier voor tijd zijn rentree maken. Ook Mike van Duinen en later Immanuel Pherai en Pelle Clement kregen nog speelminuten van trainer/coach Bert Konterman. In het laatste kwartier dicteerde Ajax ook, maar werd er niet meer gescoord, waardoor de 0-2 ruststand ook de eindstand bleek.

Volgende week zondag, 21 maart, speelt PEC Zwolle opnieuw thuis, ook dan op zondag. Om 12.15 uur is VVV-Venlo de tegenstander in het MAC3PARK stadion.

PEC Zwolle – Ajax: 0-2 (0-2).