Zwollenaren tevreden over cultuuraanbod
Enquete bewijst veelvuldig gebruik
Zwolle – De huidige culturele voorzieningen in Zwolle worden goed gebruikt door inwoners. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden onder het burgerpanel van Zwolle.
De uitkomsten laten zien dat de voorzieningen in de stad veelvuldig bezocht zijn met uitschieters in een bezoek aan film, zowel Pathé als het Fraterhuis. In de toelichting noemen respondenten deze partijen vaak als geliefd en makkelijk cultuuruitje. Daarnaast zijn er veel bezoeken aan de Stadkamer en Zwolse Theaters. De toelichting laat zien dat deze voorzieningen niet alleen om het lenen van boeken en het bezoeken van voorstellingen gaan, maar dat ze ook een sociale behoefte vervullen. Men kan er zelf activiteiten organiseren, gebruik maken van de horeca om er bijvoorbeeld te flexwerken of iemand komt er mee in aanraking door bijvoorbeeld school of werk.
Festivals
De opvallendste uitkomsten van het cultuuraanbod naast de faciliterende instellingen zit bij de festivals en evenementen. Festivals als het Bevrijdingsfestival en het stadsfestival zijn favoriet. In de toelichting komt veelvuldig voor dat voor festivals de Zwollenaren vaker naar andere steden gaan. Ze geven aan dat ze de frequentie in het aanbod missen en dat er naast grote festivals ook kleine evenementen gehouden mogen worden, specifiek voor de doelgroep gezinnen met jonge kinderen.
Het burgerpanel
Het burgerpanel is een actieve groep inwoners die zich hebben opgegeven om mee te praten over stadse onderwerpen. Dit kan een vertekend beeld geven, omdat de respondent al tot een actieve en betrokken inwoner behoort. Belangrijk is om deze enquête als een begin te zien voor inspraak en dat er andere platforms gevonden of gemaakt worden om een diverse inspraak vorm te geven. De gemeente gebruikt de enquête als een nul-meting, omdat het al weer zes jaar geleden is dat deze voor de laatste keer werd gehouden.
Het cultuurbezoek onder praktisch opgeleiden is vele malen lager dan dat onder hoog opgeleiden. Dat ziet de gemeente graag anders. Daarom wil zij het cultuurbezoek stimuleren onder deze groep.
De uitkomsten van de enquête bevestigen de richting die is ingeslagen met het cultuurbeleid tot en met 2040. Men wil de enquête om de twee jaar herhalen, en inspraak op zoveel mogelijk manieren vorm geven. Aanschuiven bij andere domeinen zoals het Spoorcafé is ook een optie.