Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVideo NieuwsVoorpagina

Video – Zwollenaren schrijven voor Aleksandra die gevangen is gezet omdat ze tegen de oorlog in Oekraïne is

Write for rights 2022: in actie tegen mensenrechtenschendingen wereldwijd

Zwolle – Voor de 10e keer organiseert Amnesty International de grootste schrijfactie ter wereld.
Rond de Internationale Dag van de Rechten van de Mens komt Amnesty in actie voor mensen die groot onrecht wordt aangedaan. Zij staan synoniem voor vele anderen in hun land.

 

Stadkamer

Amnesty Actiegroep Zwolle organiseerde deze actie vrijdag al in het cultuurhuis in Stadshagen. Morgen zaterdag 10 december kun je schrijven van van 10.00 tot 17.00 in Stadkamer Centrum.

Burgemeester Peter Snijder zal deze 10e editie van Write for Rights Zwolle om 10.00 openen in Stadkamer Centrum. Kun je niet komen? Geen probleem, je kan van tevoren een schrijfpakketje aanvragen. Mail hiervoor naar amnesty.zwolle@gmail.com. Ook leuk om samen met familie, buren, vrienden of vereniging te schrijven.

Landelijke actie

Deze landelijke actie zorgt ervoor dat honderdduizenden brieven naar autoriteiten gestuurd worden om hen te vragen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen. Tijdens het evenement Write for rights Zwolle zullen er muzikanten en dichters aanwezig zijn. Ook zijn er kinderactiviteiten. Het evenement wordt ieder jaar druk bezocht en de gezellige huiskamer sfeer wordt als laagdrempelig ervaren. Het is van groot belang om mensen te steunen die door het uiten van hun mening of geaardheid in de gevangenis belanden.

Voor wie kun je schrijven?

Hieronder een van de 10 casussen voor wie we schijven;

Aleksandra Skochilenko (Rusland)

Aleksandra verving prijskaartjes in een supermarkt door kleine etiketten. Daarop stond informatie over het Russische bombardement op het theater in Marioepol in Oekraïne. Daar schuilden honderden mensen vanwege de oorlog. Ze werd aangeklaagd vanwege ‘het verspreiden van valse informatie over het leger van de Russische Federatie’. Aleksandra kan hiervoor 10 jaar cel krijgen. Aleksandra heeft een chronische darmaandoening, maar in de gevangenis krijgt ze geen glutenvrij eten. Daardoor heeft ze vaak honger. Vraag om haar vrijlating.

Gerelateerde artikelen

Back to top button