Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Aandelen kopen of energie afnemen bij drijvende zonneparken in Zwolle

Zwolle – Zwollenaren kunnen op verschillende manieren profiteren van de twee drijvende zonneparken die GroenLeven volgend jaar gaat aanleggen in de Bomhofsplas en de Sekdoornplas. Daarover hebben burgemeester en wethouders van Zwolle afspraken gemaakt met de initiatiefnemer van de twee zonneparken.

Investeren

Alle inwoners van Zwolle kunnen mee investeren in de vorm van ZonneDelen, al vanaf 25 euro. Voor elk van deze zonneparken kunnen Zwollenaren tot een totaalbedrag van 1 miljoen euro meedoen. Daarmee komt een deel van de opbrengst van de parken ten goede aan Zwolle.

Begin volgend jaar start Blauwvinger Energie samen met ZonnepanelenDelen.nl een campagne om belangstellenden te informeren. Geïnteresseerden kunnen zich nu al vrijblijvend aanmelden. zonnepanelen delen

Zwolse energietransitie

Zwollenaren kunnen naar verwachting straks ook stroom afnemen van de parken. Direct omwonenden van de plassen kunnen tegen kostprijs een zonneenergie-installatie aanschaffen via GroenLeven. Daarnaast zal de initiatiefnemer vanaf het moment dat de panelen in werking zijn een bedrag per opgewekte MWh afdragen aan een nog te vormen fonds voor de Zwolse energietransitie. Lokale energiecoöperatie Blauwvinger Energie kan uit dit fonds een bijdrage tegemoet zien voor hun inspanningen om de Zwollenaren te betrekken bij deze zonneparken.

Energiegids

De afspraken met GroenLeven sluiten naadloos aan bij de eisen uit de Energiegids. In de gids heeft de gemeente vastgelegd dat plannen voor grootschalige opwekking van schone energie moeten bijdragen aan sociale en economische doelen van Zwolle.

Sekdoornse plas – Foto ©Peter Denekamp

Drijvend zonnepark

GroenLeven wil in de beide zandwinplassen een drijvend zonnepark realiseren. De gemeenteraad besloot onlangs in beginsel in te stemmen met het voornemen van b en w om een tijdelijke vergunning van maximaal 25 jaar voor de drijvende zonnepanelen te verlenen. De vergunningaanvragen worden binnenkort zes weken ter inzage gelegd. Daarna verlenen b en w – als de gemeenteraad daartegen geen bedenkingen heeft – naar verwachting in februari de vergunningen. .

 

 

Back to top button