Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwollenaren herdenken met actie ‘Bloemen voor 4 mei’

Zwolle – Er liggen tulpen op het monument bij het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Het gaat om bloemen die virtueel zijn gelegd door Zwollenaren via de actie ‘Bloemen voor 4 mei’ via het Nationaal Comité. Met deze virtuele bloemlegging kon iedereen toch stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument.

Zwolle kent in totaal 18 oorlogsmonumenten. Er kwamen donaties binnen voor o.a. de monumenten aan het Ter Pelkwijkpark, de Pilotenlaan, het Indië monument, het monument voor de ‘Britse Vliegers’, monument in Park Eekhout en het herdenkingsmonument ‘Zwolle’ aan de Kerkstraat.

Normaal kan iedereen een bloem leggen bij de oorlogsmonumenten in Nederland. Dit jaar wordt iedereen opgeroepen om vanuit huis te herdenken en niet de straat op te gaan of een monument te bezoeken. Via de website van het Nationaal Comité kon virtueel een bloem worden gelegd bij 3.900 monumenten in Nederland.

De actie ‘Bloemen voor 4 mei’ kon rekenen op een overweldigend aantal donaties. Met deze donaties zijn alle 15.212 bosjes tulpen verspreid over ruim 75 oorlogsmonumenten in het land.

Een bloemlezing uit de virtuele bloemleggingen bij de Zwolse monumenten:

Wij denken aan Henri Taymans, de piloot die hier gesneuveld is en waarna onze straat is vernoemd. Isings voor momument Pilotenlaan

Mijn opa stierf voor het Vaderland, maar zijn Koning stierf voor hem. Petra Keppel | Monument Ter Pelkwijkpark

Dankbaar voor onze vrijheid die wij soms zoals vanzelfsprekend beschouwen. Ben en Margreet | Monument Ter Pelkwijkpark

Dank aan al die helden en strijders van TOEN die voor onze vrede NU hebben gevochten. Astrid | Monument Ter Pelkwijkpark

Deze bloem leg ik ter ere van mijn oom Dorus Frederik Flesseman | monument Park Eekhout

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button