EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwollenaren helpen statushouders op weg naar arbeidsmarkt

Zwolle – Aanstaande woensdag 13 juni gaan zes vluchtelingen met een verblijfstatus in de Zwolse Stadkamer iets speciaals doen. Zij presenteren voor een volle zaal met bekende en onbekende Zwolse meedenkers hun talenten en vragen rondom het vinden van werk.

Deze vluchtelingen zijn in het bezit van een verblijfstatus (statushouder) en mogen dus werken, maar ze hebben veel vragen. Wie kent iemand die werkt in de thuiszorg? Hoe kan ik werkervaring op doen in het werken met kinderen? En wie kent een werkgever die een architect wil laten meelopen? Deze en nog andere vragen worden gesteld door de statushouders tijdens de meedenkavond van Pop Up Your Talent.

Toekomst opbouwen in Zwolle

Pop Up Your Talent organiseert deze meedenkavond om een podium te bieden aan statushouders die graag aan het werk willen. Arnold Messelink, mede-initiatiefnemer van Pop Up Your Talent: “Het idee is op deze avond de sociale kring rondom statushouders uit te breiden en zo de kans op werk te vergroten”.
En dat is nodig want 84 procent van de statushouders zit na 2,5 jaar nog in de bijstand concludeerde het CBS dit voorjaar. Vluchtelingen die een status hebben gekregen moeten op zoek naar een huis, de taal leren en erachter komen hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. “Dat heeft tijd nodig, maar het vinden van werk raakt daardoor achterop terwijl dat minstens zo belangrijk om mee te doen” aldus Messelink.

Zelf regie nemen

Wat het traject uniek maakt is dat de statushouder leert om zijn sociale netwerk te vergroten en samen stappen te zetten richting de arbeidsmarkt. Wanneer statushouders weten wat ze willen en de juiste mensen om zich heen verzamelen, creëren ze daarmee een stevige basis. Messelink: “Bij Pop Up Your Talent bieden we training, tools en het netwerk zodat de deelnemer zelf aan de slag kan gaan”.

Waardevolle afspraken

De meedenkavond wordt afgesloten met, hoe kan het ook anders, een netwerkborrel. De deelnemers presenteerden de oogst van de meedenksessies, zoals concrete tips, nieuwe contacten en waardevolle toezeggingen die de maanden na de meedenkbijeenkomst handen en voeten zullen gaan krijgen.
De meedenkavond van Pop Up Your Talent is op 13 juni a.s. in de Stadkamer in Zwolle. De zaal is open vanaf 19:15 uur en om 19:30 uur starten de statushouders met de presentaties. Iedereen die mee wil denken is van harte welkom!

Gerelateerde artikelen

Back to top button