Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwollenaar schrijft boek over vergeten verzetsheld

Zwolle – Op 3 november 2020 is het boek ‘Onze man in Parijs’ gepubliceerd, geschreven door Zwolse schrijver Friso Schotanus (44). Het boek vertelt het verhaal van vergeten oorlogsheld Jan Doornik, maar ook de zoektocht van de schrijver zelf.

De inspiratie voor dit boek kwam door oud krantenbericht over de vergeten held. Schotanus vond het verhaal fascinerend en besloot er een boek over te schrijven. Hij wilde het boek anders laten zijn dan de reguliere verzetsboeken en besloot dan ook om zijn eigen onderzoek naar het mysterie van de Franse verzetsman met Nederlandse achtergrond erbij te voegen.

Onze man in Parijs laat zien dat heldendom en vergetelheid, net als goed en kwaad, soms dicht bij elkaar liggen.

– Friso Schotanus –

 

Inhoud

Als de Duitsers in mei 1940 Nederland en Frankrijk overrompelen, sluit Jan Doornik zich met toestemming van koningin Wilhelmina direct aan bij de Vrije Fransen van generaal De Gaulle. Hij begint aan een missie in zijn tweede vaderland, als lid van de pionierende verzetsgroep Nemrod. Maar algauw worden ze verraden en eindigt zijn avontuur voor het executiepeloton. Terwijl zijn kompaan Henri Honoré d’Estienne d’Orves uitgroeit tot een nationale held, wordt Jan Doornik vergeten. Niemand weet meer wie hij was en wat hij deed.

Schotanus ging in Parijs op onderzoek uit, dook in archieven en vond een man die worstelde met zichzelf en met het leven. En wat had zijn broer met het verraad van de verzetsgroep te maken? Onze man in Parijs laat zien dat heldendom en vergetelheid, net als goed en kwaad, soms dicht bij elkaar liggen.

Friso Schotanus studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Maar na een aantal jaar is hij overgegaan naar freelance journalist en schrijver. Hij is (co-)auteur van verschillende sportboeken, waaronder “Toen was geweld heel gewoon”, “De beste sigaret voor uw gezondheid” en de clubbiografie van PEC Zwolle “Desespereert Nimmer”. Daarnaast is hij hoofdredacteur van verschillende sportvakbladen en schrijver van diverse strategische plannen en visiestukken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button