Kunst & CultuurNieuws uit ZwollePodcastsVoorpagina

Zwollenaar Luc Panhuysen schrijft ‘Het monsterschip’ over Maarten Tromp

Een geschiedschrijving die leest al een roman

Zwolle – Michiel Adriaanszn. De Ruyter kennen we – zeker sinds de film met Frank Lammers – allemaal wel. En Piet Heyn kennen we natuurlijk uit het liedje (Zijn naam is klein, maar zijn daden benne groot). Maarten Tromp is bij het grote publiek veel minder bekend. Volgens de Zwolse geschiedschrijver Luc Panhuysen is dat niet terecht. Admiraal Tromp is in zijn ogen misschien nog wel een betere admiraal dan de andere twee.

Hij heeft in ieder geval een aantal opmerkelijke successen geboekt in zijn strijd tegen het grote Spanje. En – in tegenstelling tot De Ruyter – deed hij dat met een heel kleine vloot die ook nog eens slecht onderhouden was. Het Monsterschip is een geschiedschrijving maar leest als een roman. Panhuysen laat in zijn nieuwste boek daarmee nog eens zien wat voor begenadigd verteller hij is. In Studio Stadkamer Weekend op Radio Focus besprak hij het boek.

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button