Zwolle zoekt alternatief: 50 miljoen voor WMO- en leerlingenvervoer is te veel
Zwolle – Het doelgroepenvervoer in Zwolle en omliggende gemeenten gaat op de schop. Het huidige contract, dat het vervoer regelt voor onder meer Wmo-gebruikers, mensen die naar de dagbesteding moeten en leerlingen van het speciaal onderwijs, loopt af in augustus 2026. Een verlenging is niet aan de orde, want de kosten rijzen de pan uit. Nog eens acht jaar op deze manier zou ruim 50 miljoen euro betekenen. Dat bedrag vinden de gemeente Zwolle en de omliggende gemeenten simpelweg te hoog. Zwolle neemt daarom als kartrekker het voortouw om alternatieven te onderzoeken.
Minder busjes, minder kosten, minder drukte
Momenteel wordt het doelgroepenvervoer uitgevoerd door vervoerder Munckhof, die dagelijks vele busjes laat rijden tussen woonadressen in de hele regio en bijvoorbeeld het Isala Ziekenhuis, speciaal onderwijs op Oosterenk en Herfte (zoals De Ambelt en De Twijn) en dagbestedingslocaties. De gemeentes willen kijken hoe het aantal taxi-ritten kan worden teruggebracht, zodat het vervoer minder kost, er minder chauffeurs nodig zijn (die er toch al nauwelijks zijn) en de verkeersdrukte op onder meer de Ceintuurbaan en Herfterlaan afneemt. Ook omdat door de vergrijzing er steeds meer vraag is naar WMO-taxi’s.
Het doelgroepenvervoer wordt niet alleen in Zwolle gebruikt, maar in de hele regio. Mensen uit Kampen, Dalfsen, Olst-Wijhe, Ommen, Staphorst en Zwartewaterland maken er bijvoorbeeld gebruik van. En dan gaat het dus niet alleen om ritjes naar Zwolle, maar ook bijvoorbeeld naar de huisarts in Ommen of een fysiotherapeut in Dalfsen. Dit alles wordt betaald vanuit één gezamenlijke regionale pot.
Flexvervoer als mogelijke oplossing
Er wordt gedacht in alternatieven. “We moeten kijken of we school, werk en dagbesteding dichterbij kunnen organiseren. Dan hoeven minder mensen gebruik te maken van een taxi. En kunnen we de taxibussen blijven inzetten voor mensen die dat nodig hebben”, stelt wethouder Gerdien Rots in een informatienota aan de gemeenteraad. “
Een ander alternatief die de gemeente bekijkt, is flexvervoer. Dit is een systeem waarbij reizigers vooraf aangeven op welke halte en welk tijdstip ze willen worden opgehaald. De bus rijdt vervolgens alleen langs de gereserveerde haltes, waardoor de reistijd korter wordt en er minder voertuigen op de weg zijn. Dit systeem maakt gebruik van kleinere bussen, die ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De gemeente onderzoekt of flexvervoer verder uitgebreid kan worden als een kostenefficiënt alternatief voor het huidige doelgroepenvervoer.
Clusteren en OV goed idee?
Wat gebeurt er nu al of is in het verleden geprobeerd? Er zijn al Wmo-taxiritten die worden geclusterd, zodat meerdere mensen tegelijk vervoerd kunnen worden. Dit blijkt echter niet altijd ideaal: sommige reizigers moeten extreem vroeg van huis en zitten soms een lange tijd in de taxi om iedereen op te pikken. Voor oudere mensen kan dit belastend zijn.
Een ander voorbeeld: een grote schoolbus vanaf De Ambelt aan de Herfterlaan naar het station, om de druk op de busjes te verlichten. Toch is het voor veel leerlingen in het speciaal onderwijs lastig om zelfstandig met het openbaar vervoer te gaan. Niet alleen vanwege fysieke beperkingen, maar ook vanwege mentale uitdagingen. Hetzelfde kan gelden voor mensen die naar een dagbesteding locatie gaan.
Oplossingen onderzoeken
De komende maanden gaat de gemeente samen met de betrokken regio’s onderzoeken welke oplossingen er mogelijk zijn. “We betrekken inwoners bij de plannen. We werken aan goede voorlichting en we houden de gemeenteraad op de hoogte van de voortgang.”, aldus wethouder Gerdien Rots. De aanbesteding voor een nieuwe vervoerder start in oktober 2025. In februari of maart 2026 wordt de knoop definitief doorgehakt.