Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle zet drones in bij rioolinspecties

Zwolle – Op maandag deed de gemeente Zwolle een proef met het gebruik van een drone in het 170 jaar oude gemetselde riool de Grote Aa. Hiermee onderzoekt Zwolle of het mogelijk is om rioolinspecties makkelijker en veiliger te maken in grote riolen en ondergrondse kelders.

Ook nu al maken inspectiebedrijven gebruik van een rijdende camera voor de inspectie van het riool. Maar deze camera kan niet overal bij, omdat de verschillende aansluitingen op het gemetselde riool onder de grond van hoogte verschillen. Daarom moet een inspecteur zelf het riool in om deze aansluitingen met de hand te filmen en hiervoor moeten allerlei veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Zo draagt de inspecteur beschermende kleding, worden gassen die vrijkomen bij het afvalwater weggezogen en moeten er minimaal twee personen aanwezig zijn die de inspecteur in de gaten houden voor het geval dat hij onwel wordt van de geur of gassen.

Nieuwe aanpak met drones

Door het gebruik van de drone zijn er minder veiligheidsmaatregelingen nodig en hoeft er geen inspecteur meer af te dalen in het riool. Ook levert dit unieke beelden op van het 170 jaar oude riool, dat 1,70 meter hoog en 1,20 meter breed is.

Samen werken aan vernieuwing

Zwolle werkt op het gebied van afvalwater en klimaat samen met zeven gemeenten, het waterschap Drents Overijsselse Delta, de provincie Overijssel en Vitens in het samenwerkingsverband RIVUS. In deze samenwerking onderzoeken de partners onder andere ontwikkelingen en innovaties zoals de inzet van drones. Zwolle staat altijd open voor nieuwe ideeën en heeft daarom een locatie beschikbaar gesteld voor deze proef.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button