KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Zwolle wil onbedoelde zwangerschappen voorkomen

Zwolle – Wethouder Michiel van Willigen wil onbedoelde zwangerschappen bij kwetsbare ouders meer gaan voorkomen. Dat blijkt uit een nota die hij stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Door het gesprek te versterken met deze ouders wil hij ook de keten rond deze ouders verbeteren. Er kwamen bij het college diverse signalen van verschillende partijen uit de stad (partners in de geboortezorgketen en partijen als Tactus, Frion en Veilig Thuis) dat er behoefte is aan meer ondersteuning rondom het gesprek over een eventuele kinderwens en vooral wanneer het misschien beter is om deze wens (tijdelijk) uit te stellen. Het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) geeft hier gevolg aan.

Wel of niet zwanger

Doel van het programma is dat professionals die met deze doelgroep werken in de verslavingszorg, psychiatrie, de sociale wijkteams en in de gehandicaptenzorg zelf de
kinderwens van een cliënt op tafel durven leggen en handvatten hebben om dit gesprek zodanig te voeren dat ouders voldoende geïnformeerd zijn om bewust te kunnen kiezen voor een zwangerschap of het voorkomen daarvan.

NNZ richt zich op kwetsbare mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, waarbij er
sprake is van een combinatie van multi-problematiek, gebrek aan zelfredzaamheid en zelf herstellend vermogen, tekortschieten of onvoldoende aansluiten van hulp van zorg en omgeving, of omdat zij vanwege complexe problematiek vaak in beeld zijn bij diverse organisaties.

Kansrijke Start

 

NNZ is een programma binnen het landelijke programma Kansrijke Start. Kansrijke Start kent drie programmalijnen, naar de periode van de eerste 1000 dagen van een kind: voor de geboorte, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap. Het programma NNZ valt binnen de programmalijn voor de geboorte. Het programma is een samenwerking tussen Rutgers, GGD en VWS.

De gemeente Zwolle kan via GGD IJsselland goed aansluiten bij de al bestaande structuur en
ervaringen van de gemeente Deventer. Daarnaast wordt er vanuit de GGD ingezet op het bevorderen van aansluiting van andere gemeenten in de regio, omdat veel betrokken organisaties (zoals Tactus, Veilig Thuis en Frion) regionaal werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button