Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle vierde grote station met zonnepanelen op perronkappen

Zwolle – De vier lage perronkappen bij station Zwolle liggen sinds kort vol met zonnepanelen. Nu het hele station na de werkzaamheden weer in gebruik is, kan er volop zonne-energie worden opgewekt. Na Utrecht, Rotterdam en Eindhoven is Zwolle het vierde grote station waar zonnepanelen op de perronkappen liggen.

Energie voor negentig huishoudens

Aannemer BINK Solar heeft in totaal ongeveer negenhonderd zonnepanelen geplaatst op de perronkappen in Zwolle, goed voor jaarlijks circa 225.000 kWh stroom. Dit staat ongeveer gelijk aan het jaarlijks verbruik van maar liefst negentig huishoudens. De elektriciteit wordt gebruikt voor de verlichting, liften en roltrappen op het station.

tekst gaat verder onder de foto

Grootste zonnedak van Nederland

ProRail wil zoveel mogelijk perronkappen voorzien van zonnepanelen. “Zo gaan we slim om met de ruimte die we hebben. In 2030 willen we nog verder zijn: dan hebben wij het grootste zonnedak van Nederland en wekken we de elektriciteit op die we zelf nodig hebben. Met zonnepanelen op alle geschikte stationsdaken en overkappingen. Ook via de geluidsschermen langs het spoor wekken we dan energie op. Daar werken we nu al hard aan. Daarnaast onderzoeken we hoe we elektriciteit kunnen opwekken tussen en naast het spoor,” aldus de spoorbeheerder.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button