Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Zwolle vernieuwt Oosterlaan en Westerlaan

Prettige, gastvrije en klimaat-robuuste groene verbinding

Zwolle – De gemeente Zwolle is gestart met de herinrichting van de Oosterlaan en Westerlaan, belangrijke toegangswegen naar het station voor veel Zwollenaren en bezoekers aan de Hanzestad. De lanen veranderen in ruim een jaar tot een prettige, gastvrije en klimaat-robuuste groene verbinding waar het prettig is om te verblijven. Op donderdagochtend 7 april heeft wethouder Ed Anker het startsein gegeven voor de grondige aanpassingen.

De Oosterlaan wordt als eerste aangepakt, van april tot de zomer 2022. Daarna werkt de gemeente met de aannemer verder aan de Westerlaan, van september 2022 tot medio mei 2023.

Ed Anker: “We bouwen in Zwolle samen met onze partners aan het groenste station van Nederland. Een station en stationsomgeving die is ingericht op de veranderingen van het klimaat. Een station waar circulair bouwen voorop staat en waar de voetganger en fietser, en uiteraard de ov-reiziger, alle ruimte hebben.”

Afbeelding: een impressie van de vernieuwde Westerlaan.

Gastvrij en klimaat-robuust

Met de herinrichting brengt Zwolle de historische uitstraling van de lanen weer terug. Het huidige asfalt maakt plaats voor fraaie water-passerende klinkers. Een slimme klimaatoplossing met een puinlaag en groene wadi vangt en slaat regenwater op, ook bij extreme buien die in de toekomst door de klimaatverandering vaker zullen voorkomen. Nieuwe bomen en andere beplanting versterken de groene verbinding. De rijbaan wordt versmald en er komt hierdoor meer ruimte voor voetganger en fietser. De straten worden autoluw met een maximum snelheid van 30 km/u en krijgen een verblijfskwaliteit van een statige laan.

Afbeelding: een impressie van de vernieuwde Oosterlaan.

Onderdeel van Spoorzone Zwolle

De Ooster- en Westerlaan liggen in de historische binnenstad van Zwolle en zijn onderdeel van Spoorzone Zwolle. Dit is het gebied vanaf noordzijde van het station en het vernieuwde gebied aan de zuidkant van het spoor dat volop in ontwikkeling is en waar zich een nieuw stuk stad ontwikkelt met bedrijven, onderwijs, cultuur en in de toekomst ook meer woningen. De provincie Overijssel investeert fors in de Spoorzone en is daarmee de belangrijkste partner voor de gemeente. Bij het duurzaam maken van de riolering onder de lanen heeft Zwolle een financiële bijdrage ontvangen van RIVUS, het samenwerkingsverband voor water en voor klimaatadaptatie in West Overijssel. Op zwolle.nl/oosterlaan-westerlaan vindt men uitgebreide informatie over de plannen, uitvoering en de gevolgen daarvan voor de bereikbaarheid van de omgeving.

Gerelateerde artikelen

Back to top button