EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle start proef: burger mag zelf WOZ-waarde bepalen

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat een proef starten om burgers zelf de WOZ-waarde van hun woning te laten bepalen. Hiermee moet het aantal bezwaren tegen de WOZ-beschikking aanzienlijk dalen. De gemeenteraad stemde maandagavond in met het initiatiefvoorstel van raadslid Henk Schippers van D66 Zwolle.

Steeds vaker bezwaar

Ieder jaar wordt in het kader van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) de waarde bepaald van onroerende zaken. Hoe hoger de WOZ-waarde hoe meer onroerende zaakbelasting (OZB) er betaald moet worden. En dat leidt steeds vaker tot bezwaarprocedures omdat woningbezitters of pandeigenaren het niet eens zijn met de vastgestelde waarde.

WOZ-bureau’s mede oorzaak stijging bewaarprocedures

In 2015 ging het om 2.570 stuks, fors meer dan in 2014. Dit komt deels ook door bureau’s die gratis bezwaar maken tegen WOZ-beschikkingen. Als het WOZ-bezwaar gegrond is moet de gemeente wettelijke onkostenvergoeding betalen. Dat geld gaat naar het bureau, de burger heeft vaak maar een paar tientjes winst door een lagere OZB.

Zelf waarde corrigeren

In de nieuwe proef worden 500 adressen vooraf geïnformeerd over de voorgenomen WOZ-waarde. De burger mag, als hij het er niet mee eens is, zelf de waarde corrigeren. Binnen de ‘marge’ want een waardedaling van tienduizenden euro’s zit er niet in. De waardebepaling is namelijk wel aan regels gebonden van de toezichthouder de Waarderingskamer. Een officiële bezwaarprocedure is dan niet meer nodig.

600 kosten of slechts 60 euro minder belasting

Henk Schippers van D66 rekende de raad maandagavond voor dat een toegekende waardedaling van 10.000 euro al snel zo’n 500 tot 600 euro aan bezwaar procedurekosten met zich mee brengt voor de gemeente. Zou er geen bezwaar zijn ingediend maar vooraf een correctie door de burger dan zou de gemeente slechts 50 tot 60 euro minder OZB belasting ontvangen.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button