Nieuws uit ZwolleSport

Zwolle staat hoog in lijst van Nederlandse Olympische winnaars

Zwolle – Er is niets zo verbindend als sport en dat uit zich tijdens de Spelen in volop oranje outfits en Nederlandse vlaggen om je heen, aan de buis gekluisterd zitten om zoveel mogelijk wedstrijden te kunnen volgen. Wat zijn we trots op alle Olympische medailles die ons kleine kikkerlandje maar weer eens waard blijkt te zijn, en wat zijn we trots op onze sporters. Wij houden van Holland! Ook Zwolle staat hoog in de lijst, op de vierde plaats.

Daarom besloot Holidu, nu alle medailles weer zijn verdeeld, een lijst te maken met alle Nederlandse medailles die we sinds 1928 op de Winterspelen behaald hebben. Alle winnaars en hun geboorteplaatsen werden verzameld en daar kwam een ranking uit voort van steden en dorpen die historisch gezien de meeste Nederlandse Olympische medailles hebben voortgebracht tijdens de Winterspelen.

Top 3

Benieuwd naar het podium? De top 3 plaatsen die verantwoordelijk zijn voor Nederlandse Olympische plakken zijn als volgt:
Het goud is voor Goirle, met in totaal 13 medailles, waarvan 6 gouden, 5 zilveren en 2 bronzen medailles, op naam van één persoon: Ireen Wüst;
Het zilver gaat naar Heerenveen, met 11 Olympische medailles, veroverd door de langebaanschaatsers Sven Kramer en Falko Zandstra;
Het brons is voor Groningen, met 7 Olympische medailles, waarvan 3 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles, gewonnen door de Groningse Suzanne Schulting en Gerard Kemkers.

Zwolle

De vierde plaats op de lijst gaat naar Zwolle, met 2 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles. Verantwoordelijk voor deze medailles zijn 3 langebaanschaatsers: Lotte van Beek, die 1 keer goud en 1 keer zilver won met de ploegenachtervolging van de vrouwen en 1 individuele bronzen medaille in 2014 in Sotsj, op de 1500 meter vrouwen. Daarnaast wonnen de tweelingbroers Ronald & Michel Mulder, samen 3 medailles. Michel Mulder won in 2014 goud op de 500 meter mannen en brons op de 1000 meter mannen. Broer Ronald won in 2014 brons op de 500 meter mannen. Zo stonden allebei de broers tegelijk op het podium om hun eremetaal in ontvangst te nemen.