Koningsdag 2016Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle pakt uit bij viering 200 jaar Koninkrijk 25 april

Op zaterdag 25 april viert Zwolle feest. Onder de noemer Lang leve de club organiseren het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, het Oranje Fonds, NOC*NSF, gemeente Zwolle en provincie Overijssel een landelijk evenement om al die vrijwilligers in ons land die zich belangeloos inzetten voor hun club te bedanken. Zij vormen het middelpunt van een evenement dat voor iedereen gratis toegankelijk is. De feestelijkheden vinden plaats in Park de Wezenlanden en in de Zwolse binnenstad.

Heel Zwolle doet mee

Zwolle pakt uit, meer dan honderd organisaties en héél veel vrijwilligers zetten zich in om er een onvergetelijke dag van te maken. Op het festivalterrein in park de Wezenlanden staan de vrijwilligers centraal. Meer dan zestig organisaties bieden speciale activiteiten aan voor vrijwilligers en natuurlijk ook voor alle andere bezoekers, variërend van een rolstoelenrace, een vaartocht met de reddingsbrigade tot sportclinics en –demonstraties en verwenarrangementen voor vrijwilligers. Daarnaast is er muziek, van onder meer het jeugdorkest De Vuurvogel en het Orkest van de Luchtmacht tot Izaline Calister en VanVelzen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken het festivalterrein. In hun aanwezigheid krijgen de vrijwilligers een stuk van de 30 meter lange taart aangeboden die speciaal voor hen wordt gebakken. De taart is samengesteld door meesterpatissier en jurylid van Heel Holland Bakt, Robèrt van Beckhoven en wordt gemaakt door Van Orsouw uit Zwolle.

Ook in de binnenstad werken tal van ondernemers, instellingen, studenten en vrijwilligers mee om de bezoekers op 25 april vorstelijk te onthalen en te vermaken. Op de pleinen, in het Celekwartier, bij de Stadkamer en Waanders in de Broeren zijn er optredens met muziek en dans. Het Grote Kerkplein biedt drie dagen lang plaats aan het Food Truck festival en op de Nieuwe Markt is er Kunst op Zondag, Maar Dan op Zaterdag. Bij mooi weer speelt de buitenpianist, er zijn kinderactiviteiten, bezoekers kunnen zich op de foto laten zetten in de Grote Kerk of in 19e eeuwse kleding in de Stadkamer (bibliotheek) en zich laten rondleiden op een van de plekken langs de koninklijke wandelroute.

Koninklijke Wandelroute Zwolle

Speciaal voor 200 jaar Koninkrijk is de Koninklijke wandelroute Zwolle ontwikkeld.Tijdens een interactieve wandeling ontdekken bezoekers aan de hand van een mobieleapplicatie op hun smartphone of tablet historische verhalen en unieke beelden van hetKoninklijk Huis op bezoek in Zwolle. De app is ontwikkeld door IQ media met behulpvan beelden van onder meer het Historisch Centrum Overijssel. De locaties van dekoninklijke wandelroute openen op 25 april hun deuren, geven rondleidingen en organiseren speciale activiteiten. De Koninklijke Wandelroute wordt op 22 april officieelgeopend en is dan verkrijgbaar in de app store.

Vorstelijk onthaald

De winkeliers en horecaondernemers in de binnenstad zijn uitgenodigd om mee te doenmet de viering van 200 jaar koninkrijk. Musea en veel andere zaken zijn tot 19.00 uuropen. Een aantal restaurants in Zwolle serveert een ‘koninklijk menu’, geïnspireerd door het initiatief Vorstelijk Tafelen in Nederland. Cafés en bars zorgen tussen 17.00 en 19.00 uur voor een koninklijk borreluur met bijzondere drankjes of een vorstelijk aangeklede borrel.

Gastvrije studenten

Ook het Zwolse onderwijs draagt bij aan de gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Landstede heeft gastheren en –dames beschikbaar gesteld om bezoekers welkom te heten bij het station en op diverse plekken in de stad. Zij informeren bezoekers over het programma en wijzen hen de weg. De looproutes tussen station, festivalterrein en binnenstad worden feestelijk aangekleed door leerlingen van Cibap. Studenten van Deltion verzorgen in samenwerking met Jonnie Boer de lunch voor de genodigden in het provinciehuis. Daar vindt het symposium De Toekomst van de Club plaats. Studenten van ArtEZ conservatorium verzorgen muzikale optredens bij Waanders in de Broeren en op het Gasthuisplein.

Bereikbaarheid

Bezoekers worden opgeroepen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Ze worden op station Zwolle verwelkomd door stadsomroeper Peter Vader. Op de route tussen station, festivalterrein en binnenstad rijden fietstaxi´s en van het festival naar de binnenstad zijn er speciale roeitaxi´s. Bewoners van Zwolle of directe omgeving kunnen het best op de fiets komen. Naast de bewaakte stallingen in de binnenstad (Meerminneplein, Pletterstraat en Rodetorenplein) is er op 25 april een extra fietsenstalling in de Schuurmanstraat, vlak bij het festivalterrein. Wie zijn fiets daar of in een van de andere bewaakte stallingen in de stad zet kan een hippe Cortina fiets winnen van het Zwolse familiebedrijf Kruitbosch.

Optimist on Tour

Op 23, 24 en 25 april vindt in de stadsgracht bij de Potgietersingel in Zwolle de eerste editie van de Optimist on Tour 2015 plaats. Tijdens dit landelijk rondreizende watersportevenement kunnen kinderen kosteloos kennis maken met zeilen en andere watersporten. Naast zeilen zijn er andere activiteiten zoals suppen, roeien in een kano, in een ‘aquabubble’ over het water lopen en een educatief programma in de vorm van een waterlaboratorium. Kijk voor meer informatie op www.optimistontour.nl

Lang leve de club – 200 jaar Koninkrijk

Nederland is jarig! 200 jaar! Vrij en verbonden door gelijke rechten en plichten. Een van de belangrijkste verworvenheden van 200 jaar Koninkrijk is de vrijheid van vereniging en vergadering.

Deze vrijheid heeft onze samenleving bijzonder sterk en veerkrachtig gemaakt. Verenigingen, stichtingen, clubs, organisaties en alle miljoenen vrijwilligers die hierbinnen actief zijn zorgen voor een grote verbondenheid tussen de inwoners van ons koninkrijk. Op 25 april staan de vrijwilligers én hun organisaties, clubs, stichtingen en verenigingen op het podium in Zwolle. Iedereen kan dan genieten van wat mensen voor elkaar en voor onze samenleving over hebben. Sport, cultuur, muziek, dans, kunst, welzijn, alles draait met vrijwillige inzet van mensen – voor mensen. En dat mag gezien en gevierd worden. Wees welkom!

Gerelateerde artikelen

Back to top button