EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle op plaats16 aantrekkelijkste steden om te wonen in Nederland

Zwolle – Amsterdam is van de vijftig grootste Nederlandse gemeenten nog altijd de aantrekkelijkste om te wonen. Zwolle staat in de lijst op de 16e positie. Evenals vorig jaar. Dordrecht, Arnhem en Eindhoven streefden Zwolle dit jaar voorbij met een positie op de 15e tot 13e plek.
Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten, die woensdag wordt gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam, Utrecht en Amstelveen de eerste drie plaatsen bezetten in de top 10. Dat was in 2006 ook al zo, maar ten opzichte van tien jaar geleden is de samenstelling van de top 10 wel iets veranderd.

Zo is Nijmegen de top-10 binnen gekomen, ten koste van Amersfoort. De grootste stijger is Dordrecht. Die stad stond in 2006 op plaats 30 en nu op plaats 14. In de top-10 van grootste stijgers staan vooral steden die de laatste jaren flink hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van hun binnenstad.

Veel new Towns bij grootste dalers

Onderaan de ranglijst staat Emmen. Tien jaar geleden stond Heerlen nog onderaan. Die stad is echter opgeklommen naar de 47ste plaats. Onder de grootste dalers van de afgelopen tien jaar bevinden zich relatief veel new towns. Daarnaast valt de relatief grote daling van Hilversum, Delft en Oss op.

Investeringen in kwaliteit binnenstad

Volgens de onderzoekers staan in de lijst met grootste stijgers vooral steden die de laatste jaren flink hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van hun binnenstad.

Verdringing op woon- en arbeidsmarkt

Steden met een grote aantrekkingskracht zijn over het algemeen steden die meer economische kansen bieden. Maar daar profiteren echter veel minder mensen van dan verwacht. Dat komt onder andere door verdringing; middelbaar en hoger opgeleiden die onder hun niveau werken, en zo de banen voor laagopgeleiden ‘inpikken’.

Daarnaast is er in de aantrekkelijke steden vaak sprake van verdringing op de woningmarkt; mensen die zich dat kunnen permitteren wonen in de meest aantrekkelijke wijken in de buurt van het centrum. Mensen die zich dat niet kunnen permitteren concentreren zich op de minder aantrekkelijke plekken aan de randen van de stad. Dat zorgt voor ruimtelijke ongelijkheid – ofwel: segregatie – in die steden.
In de Atlas voor gemeenten worden de vijftig grootste gemeenten van Nederland op vijftig punten met elkaar vergeleken. Voor het onderzoek wordt onder meer gekeken naar het aantal banen in de buurt, het culturele aanbod en de veiligheid in de stad. Ook de nabijheid van natuur en water is belangrijk.

 

atlas

Gerelateerde artikelen

Back to top button