Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Expositie De Zwolse Lente; Zwolle in ontwikkeling vastgelegd op beeld

Nog tot 3 juni

Zwolle – Na de oorlog heerste in Zwolle een grote woningnood en werden er in hoog tempo nieuwe woningen gebouwd in Dieze en later in Holtenbroek en de Aa-landen. Er stonden veel krotwoningen in de binnenstad die gesloopt werden om ruimte te maken voor winkels, woningbouw of voor het verkeer. Door zijn gunstige ligging werd Zwolle een stedelijk knooppunt, onder meer door de bouw van de IJsselbrug en de aanleg van de A28.

Een belangrijk moment in de ontwikkeling van de stad was de opheffing van de gemeente Zwollerkerspel. Zwolle kreeg er daardoor een groot grondoppervlakte bij en kon verder groeien.

Op vrijdagavond 18 mei staat Herman Aarts stil bij deze ontwikkelingen in Zwolle tijdens de lezing ‘De Zwolse Lente’. Het gelijknamige boek, geschreven door Herman Aarts en Adri van Drielen, gaat over de wederopbouw van Zwolle in de periode 1945-1976. Een periode die samenvalt met de tijd waarin persfotograaf Dolf Henneke actief is voor de Zwolse Courant.

De foto’s van Dolf Henneke illustreren op een mooie manier al deze veranderingen in de stad. Tot en met 3 juni is de expositie ‘De Zwolse Lente’ met foto’s van Henneke gratis te bezoeken in Academiehuis de Grote Kerk, zo ook na de lezing.

Gerelateerde artikelen

Back to top button