Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

19 % nieuwe woningen in Zwolle is omgebouwd kantoorpand, school of zorgcentrum

Zwolle – Zwolle heeft in 2022 één op de vijf nieuwe woningen (19 procent) gecreëerd door het ombouwen van met name kantoren.  Landelijk gezien ligt dat percentage op 10 procent, met 9,6 duizend woningen uit transformaties. De cijfers tonen een daling die ontstaat door een sterke afname in het aantal transformaties uit kantoorpanden, wel zit er een lift in het ombouwen van bijvoorbeeld zorg-vastgoed. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Actief beleid in Zwolle

Zwolle heeft een actief beleid om leegstaande kantoren om te zetten in woningen.  Zo zijn er in de wijk Hanzeland en bijvoorbeeld aan de Burgemeester Roelenweg verschillende kantoorcomplexen getransformeerd tot appartementen. Ook staan er nog projecten op stapel, zoals het kantoorpand aan de Zwartewaterallee 14, Deze wordt volgend jaar omgebouwd tot een wooncomplex waar 48 appartementen komen.

De grote piek was er in de jaren 2018 en 2019, toen ontstonden er in Zwolle de meeste woningen door ombouw van kantoren of maatschappelijk vastgoed zoals woonzorgcentra en scholen.

Kleine appartementen

Overigens zijn de appartementen die ontstaan door het verbouwen van deze gebouwen relatief klein. Bijna 38 % heeft een oppervlakte tussen 15 en 50 m2 (kleinere appartementen en  studio’s) en 27,1 % een oppervlakte tussen 50 en 75 m2 (appartementen met meerdere kamers) . Dit gaat om landelijke percentages.

600 tot 875 nieuwbouw woningen per jaar in Zwolle

Nieuwbouw is nog altijd de belangrijkste factor voor groei van de woningvoorraad. Deze aantallen schommelen in Zwolle de laatste vijf jaar zo tussen de 600 tot 875 per jaar. Als je daar het aantal gecreëerde woningen door transformaties aan toevoegt kunnen we spreken van cijfers tussen de 750 en 1.100 nieuwe woningen per jaar in diezelfde periode.

Bron: CBS

Gerelateerde artikelen

Back to top button