Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle moet ottervriendelijke stad worden

Zwolle – Maandagavond is in de gemeenteraadsvergadering de motie voor een ottervriendelijk Zwolle unaniem aangenomen. Dit betekent dat het stadsbestuur aan de slag moet om Zwolle verkeersveiliger en te maken voor otters. Hiervoor moet worden samengewerkt met waterschap, provincie en natuurorganisaties.

160 otters in Nederland

De afgelopen jaren zijn op vier plaatsen in Zwolle aangereden otters gevonden. In heel Nederland leven van deze bedreigde diersoort ongeveer 160. Otterspeurder en ecoloog Vincent Martens ontdekte dat er regelmatig levende otters in de bebouwde kom van Zwolle komen. Met name de oversteek over de Ceintuurbaan richting de Marslanden en Sekdoornseplas is een gevaarlijke plek op hun doorgaande route.

Looprichels, rasters en faunatunnels

GroenLinks burgerraadslid Eildert Noorda: ‘Het is een enorm compliment voor de stad dat de waterkwaliteit zo verbeterd is dat de otter er kan leven. Nu is het zaak dat het stadsbestuur samen met waterschap, provincie en natuurorganisaties maatregelen neemt om de enorme sterfte van otters in het verkeer tegen te gaan. Dat kan door het aanleggen van looprichels, rasters en faunatunnels. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van het spoortraject bij Zalné. Ook kan de gemeente vrijwilligersorganisaties ondersteunen die graag voor de otter aan de slag gaan, bijvoorbeeld door weteringen met simpele middelen visrijker te maken. Dat komt gelijk de biodiversiteit van onze stad ten goede.’

600 is gezonde otter populatie

De otter is terug van weggeweest. Nadat de soort in de jaren ’70 uitstierf in Nederland is het dier in Friesland en de kop van Overijssel met succes weer uitgezet. De forse verkeerssterfte voorkomt echter dat het dier zich kan verspreiden naar de rest van het land. Zwolle is hierin een belangrijke bottleneck. Naar schatting leefden er vorige winter 160 otters in Nederland. Er werden ongeveer 60 otters geboren, waarvan 40 omkwamen, vooral in het verkeer. De soort kan zichzelf in stand houden als er een populatie van 600 exemplaren in Nederland bestaat.

Foto: Otter - Ronnes Jacobs CC Flickr. com
Foto: Otter – Ronnes Jacobs CC Flickr. com

Gerelateerde artikelen

Back to top button