112 nieuwsNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kap bejaarde populieren Schellerenkweg begonnen

Zwolle – De gemeente Zwolle voert regelmatig inspecties uit naar bomen in de openbare ruimte. Bomen laten ze zo lang mogelijk staan, ook als ze minder gezond zijn. Soms is het nodig om een boom te kappen omdat deze ziek is of schade veroorzaakt. Wanneer men verwacht dat een boom direct gevaar vormt voor zijn omgeving, moet de boom gekapt worden. Dit is het geval met de Canadese populieren aan de Schellerenkweg.

De conditie van de oude populieren aan de Schellerenkweg is door de langdurige hitte sterk verslechterd, hierdoor breken grote takken spontaan af. Dit levert zeer onveilige situaties op voor de omgeving en het verkeer. Vanwege de veiligheid worden de bomen daarom met spoed gekapt. ROVA is vanochtend gestart met de werkzaamheden. Er blijven wel 24 boomstammen staan, dit helpt de vleermuizen bij het bepalen van hun vliegroute.

Oude bomen

De oude bomen, geplant in 1955, vormen al jaren het beeld van de Schellerenkweg. Deze populieren zijn nu ruim 60 jaar, sommige populieren worden inderdaad wel 80 of 100 jaar. Deze Canadese populier, ook wel “Forndorf” genoemd, gaat na hun 20ste jaar al ‘verouderen’. Dit soort wordt daarom ook nauwelijks meer aangeplant in Nederland.

In 2009 tijdens de verkiezing ‘mooiste boom van Zwolle’ werden de bomen aan de Schellerenkweg één van de mooiste lanen van Zwolle genoemd. Ook worden de bomen wel de ‘Groene Kathedraal’ genoemd, vanwege de vorm van de bomen. Komende winter worden er nieuwe bomen geplant. Ook weer populieren, maar dan wel een andere soort, die minder snel veroudert. Een voordeel van populieren is dat het snelle groeiers zijn. Na zo’n vijf jaar zal er al een nieuwe jonge ‘Groene Kathedraal’ te zien zijn.

1000 liter water per boom per dag

De kap van de bejaarde populieren is onvermijdelijk geworden. Extra water geven is geen optie. Populieren hebben heel veel water nodig om te leven, te groeien en hun takken te behouden (ongeveer 1000 liter per boom per dag). Door de extreme hitte laten de bomen spontaan hun takken vallen. Door de hoge temperaturen verdampt op dit moment veel water via de bladeren. De bomen pompen de hele dag extreem veel water naar boven, aan het eind van de dag houden ze hiermee op en ontstaat er een spanning in de houtvaten van de bomen. Dit zorgt ervoor dat de bomen plotseling takken laten vallen.

Een gedeelte, bijvoorbeeld de toppen of takken, snoeien bevordert de veiligheid ook niet. Het gevaarlijke aan deze situatie is dat de takken spontaan breken. Het is dus niet in te schatten welke takken gaan breken en welke gesnoeid zouden moeten worden.

Andere bomen in Zwolle

De gemeente monitort de bomen in Zwolle continu. Op enkele andere plekken zijn er ook takken gevallen. De gemeente neemt maatregelen daar waar het kan en nodig is. Dit is altijd maatwerk en afhankelijk van de boom en de omstandigheden. Het soort populier met vergelijkbare leeftijd zoals de bomen aan de Schellerenkweg komen verder in Zwolle nauwelijks voor.

De Zwolse brandweer moest de afgelopen week diverse malen in actie komen om gevaarlijke situaties door afgebroken, grote takken op te lossen. Zo rukte de brandweer uit naar de Wolweverstraat, Terborchstraat en Ten Busschekamp om snel en vakkundig de weg weer vrij te maken en gevaarlijke afgebroken takken uit de door de extreme droogte gekwelde bomen te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button