Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Themadebat gemeenteraad Zwolle over bouwen en wonen

Zwolle – Maandagavond acht april was er een themadebat in de Zwolse gemeenteraad over bouwen en wonen. Zeven nota’s staan hierover op de agenda, deze zijn te lezen op www.zwolle.nl/gemeenteraad.

Een themadebat staat in het teken van standpuntverkondiging, maar geeft ook de mogelijkheid voor het stellen van strategische en beleidsinhoudelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders en voor het aankondigen en bespreken van moties. De partijen hadden elk hun inbreng, en daarop reageerden drie wethouders op de vragen en opmerkingen.

Reactie wethouder Gerdien Rots

Wethouder Rots gaat snel van start en begint direct over de rijkssubsidies die Zwolle krijgt voor de bouwplannen. Deze hangen samen met het startmoment van de bouw. Projecten moeten voor initiatiefnemers overzichtelijk zijn, en kunnen mogelijk wijziging van het omgevingsplan vragen. In integraal overleg moet gekeken of zaken haalbaar zijn of niet.

Reactie wethouder Monique Schuttenbeld

Wethouder Schuttenbeld zegt dat grondbeleid steeds belangrijker wordt, door de fysieke druk. Daarom is het belangrijk  het beleid te analyseren en van het verleden te leren, zegt zij. Volgend jaar komt er een nieuw afwegingskader voor het grondbeleid. De gemeente moet niet alleen faciliterend zijn, maar ook actief meedenken.

In het Broerenkwartier is een hele mooie wandeling geweest ten behoeve van de participatie in het gebied. Dit ook naar aanleiding van het mediation traject daar. Zorgpunten zijn aan de orde geweest. Het doel van het woonbeleid is heel helder:  voortvarende bouw en transparantie.

Reactie wethouder Dorrit de Jong

Deze wethouder spreekt haar dank uit voor de erkenning van de gemeenteraad dat er veel gebeurt, ondanks de slechte marktomstandigheden is er toch nog veel gebouwd. Voor 2024 ziet het er ook redelijk goed uit. De helft van de woningen valt in de sociale huursector, en daar is de wethouder blij mee. Voor de woningcorporaties zijn er veel uitdagingen. Misschien is een kleine versnelling voor hen mogelijk.

Flexwoningen zijn niet gemakkelijk te realiseren, door regelgeving van de provincie en stijgende bouwkosten. Er zijn overal vertragingen. Ook woningsplitsing is niet altijd zo duidelijk als men zou willen. De afschaffing van de huurkorting voor leegstandswoningen is gebeurd omdat alleen Zwolle deze regel nog had. Door de regel moesten verhuurders soms geld toe leggen op hun woning.

Er zijn goede gebalanceerde prestatie afspraken met de woningcorporaties, zegt wethouder De Jong. Statushouders zijn een uitdaging, De taakstelling voor Zwolle hangt af van de aantallen die er zijn. De kleine kamers zijn voorlopig het beste wat we nu kunnen realiseren, zegt De Jong. Studentenhuisvesting neemt zij mee als aandachtsveld.

Wat betreft verduurzaming van huizen kan zij zeggen dat nog 67% van de huizen een label D of slechter heeft. Corporaties moeten echter voldoen aan het akkoord van Parijs voor vermindering van de CO2 uitstoot. Daarvoor zijn er prestatie afspraken gemaakt. Versneld verduurzamen is een hele opgave, zegt de wethouder. Ze kijkt naar koppelkansen en laaghangend fruit.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button