Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle krijgt geld voor snellere doorgroei statushouders naar werk

Zwolle – De gemeente Zwolle krijgt 800.000 euro extra voor de inburgering van statushouders. Met dat geld kan Zwolle nog eens 250 statushouders helpen. Ook kan de gemeente zich beter voorbereiden op de nieuwe inburgeringswet. De hulp bestaat onder meer uit het voorkomen van hardnekkige schulden en inburgering ‘op maat’, waardoor statushouders sneller kunnen doorgroeien naar werk of opleiding.

Al eerder stelde de gemeenteraad, voor dit jaar en volgend jaar, vijf ton beschikbaar voor ‘Nieuwe Zwollenaren’. Met een grote groep statushouders is inmiddels gestart. Ze krijgen een persoonlijk plan, een gesprekstraining en hulp bij budgetteren om uit de schulden te blijven. “Maar de grote rol die gemeenten vanaf 2021 bij inburgering krijgen, blijft een hele kluif.”, zo stelt het college.

Meteen aan het werk

Het inburgeringsbeleid gaat per 2021 drastisch op de schop. Het doel is dat nieuwkomers meteen aan het werk gaan en ondertussen de taal leren. Gemeenten gaan hen daarbij activeren en begeleiden. Dat betekent dat gemeenten in de eerste periode voor statushouders zaken als huur en kosten voor verzekeringen vanuit de bijstand gaan betalen. De duur van deze ondersteuning verschilt per individu en wordt vastgelegd in persoonlijke Plan Inburgering en Participatie (PIP).

Archieffoto 28-02-2019 Statushouder Mazen loopt stage bij een ingenieursbureau in Zwolle via het project Pop Up Your Talent © RTV Focus Zwolle

300.000 euro van het rijk

Het ministerie heeft extra geld vrijgemaakt voor het nieuwe inburgeringsbeleid. Zwolle krijgt daarvan 300.000 euro voor 2020 en 2021. Vanuit Europa krijgt Zwolle een half miljoen euro, waardoor behalve jonge statushouders en Eritrese jongeren, nu ook 250 andere statushouders in aanmerking voor een uitgebreid inburgeringstraject.

Voortvarende aanpak

Verantwoordelijk wethouder Klaas Sloots: “Zwolle loopt voorop met inburgeren volgens de nieuwe wet van minister Koolmees. Dit extra geld betekent bijna een verdubbeling van wat de Zwolse raad zelf beschikbaar heeft gesteld. Het laat zien dat de voortvarende aanpak van Zwolle een aanzuigende werking heeft op landelijke en Europese fondsen voor inburgering. Daardoor zijn we beter in staat om ons doel te bereiken: zoveel mogelijk statushouders zo snel mogelijk aan de slag!”

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button