Voorpagina

Zwolle krijgt een week lang een onzichtbare extra brug

Zwolle – De voetgangersbruggen van Zwolle zijn op zaterdag 25 juni het toneel van de ‘Zwolse Architectuur Biënnale 2016’. De voetgangersbruggen, waar je normaal niets vermoedend overheen loopt richting de binnenstad, worden op 25 juni opeens een bijzondere beleving. Het Kerkbrugje, De Pelserbrug en de Rodetorenbrug krijgen op die dag namelijk een andere verschijningsvorm. Daarnaast wordt er zelfs één brug aan dit gezelschap toegevoegd; een onzichtbare brug vanaf het station richting de binnenstad en museum de Fundatie. Onzichtbaar, want hij bestaat eigenlijk niet. Maar vanaf 25 juni kan iedereen toch echt van het station naar de Fundatie over het water lopen.

De ontwerpen van de omgetoverde bruggen prikkelen de fantasie en laten je met andere ogen naar de brug en de omgeving kijken. De Pelserbrug wordt ingepakt met wit doek en omgetoverd tot ‘Kathedraal’, de Rodetorenbrug krijgt bovenop de brug een spiegelbeeld van de fragiele constructie eronder en het Kerkbrugje krijgt een compositie van lamellen die de blik van de voorbijganger zullen sturen en van de brug een soort uitzichttunnel maken.

Unieke samenwerking

10 Zwolse architecten hebben de handen ineengeslagen om tijdens de Zwolse Architectuur Biënnale de stad een bijzondere architectonische beleving te geven. Een unieke samenwerking die met dit ‘bruggenproject’ een primeur beleeft. Ruimtes ontwerpen, plekken zorgvuldig vormgeven, van groot tot klein, dat is het vak van de architect! Tijdens de Architectuur Biënnale willen de Zwolse architecten dit laten zien aan de geïnteresseerde bezoeker maar ook de toevallige passant.

Programma

De bruggen zijn te bewonderen op zaterdag 25 juni 2016. Die dag worden ze officieel geopend door de wethouder Ed Anker. Om 10.00 uur zal hij de Onzichtbare brug als eerste betreden, om vervolgens per boot de andere drie bruggen officieel voor geopend te verklaren.

Niet alleen de bruggen zelf zijn een attractie die dag, rond de bruggen gebeurt er ook nog van alles. In samenwerking met de organisator van de Architectuur Biënnale, het Zwols Architectuur Podium (ZAP), Club Cele, de Creatieve Coöperatie, Ruimtetuig en Het Oversticht is er de hele dag een wisselend programma. Met onder andere locatie theater, de stadsdichter, een tentoonstelling in appartementengebouw ‘De Stelling’ en de watertaxi die de bezoekers van brug naar brug vervoerd. Na de Biënnale worden de bruggen weer in originele staat teruggebracht. De onzichtbare brug blijft echter tot 1 juli liggen.

Bezoek de website voor meer informatie: www.architectuurbiennalezwolle.nl

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button