Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle koploper in subsidieaanvragen grote duurzame energieprojecten

Zwolle – Zwolle is koploper in het aanvragen van subsidie voor hernieuwbare energie. Het gaat dan om de SED+ subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) die bedrijven en instellingen kunnen aanvragen als ze hernieuwbare energie gaan produceren.

Zwolle koploper in volume: 57,9 megawattpiek

Bedrijven en instellingen in de stad Zwolle hebben in de eerste helft van dit jaar in totaal 19 aanvragen ingediend bij de overheid voor een totale energievolume van 57,9 megawattpiek. Daarmee staat ze bovenaan als het gaat om het volume. Dit blijkt uit een analyse van de beschikkingen van 1e subsidieronde uit 2017 van de SDE+-regeling, van de redactie van Solar Magazin.

Amsterdam koploper in aantal

Plek 2 op de volume lijst wordt ingenomen door het Groningse Menterwolde / Muntendam met 57,1 megawattpieken. Nummer 3 Budel (Brabant) vroeg voor 51,4 megawattpieken subsidie aan. Als het gaat om de hoeveelheid aanvragen voor SDE+ subsidie dan staat Amsterdam op nummer 1 met 91 aanvragen, goed voor 33,4 megawattpiek, Groningen op plaats 2 (54 aanvragen voor 16,5 megawattpiek) en Utrecht op de 3e plek (52 aanvragen voor 19,5 megawattpiek).

Scania, Wehkamp, Ikea .. SolarCity 2016

Zwolle heeft meerdere grote energieprojecten. Zo maakt Wehkamp op bedrijventerrein de Hessenpoort gebruik van hernieuwbare energie. Het distributiecentrum heeft 9.828 zonnepanelen op het dak liggen. Deze moeten in 40 procent van het stroomverbruik van het nieuwe distributiecentrum voorzien. Bij Scania Production op Voorst wordt het grootste zonnedak van Nederland gerealiseerd. Hier gaat het om circa 22.000 zonnepanelen met een totaalvermogen van 6 megawattpiek. En ook IKEA heeft een groot zonnepanelen dak en enkele windmolens. In 2016 won Zwolle de titel Solar City voor het toepassen van zonne-energiesystemen en het stimuleren van het gebruik van zonne-energie.

SDE+ informatie

Stimulans duurzame energie ontwikkeling

De SDE+ subsidieregeling is bedoeld voor bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energietechnieken willen gaan gebruiken zoals Biomassa, Geothermie, Water, Wind (land, meer en dijk) en Zon. Met de SDE+ stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland. Duurzame energie is beter voor het milieu, maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en is goed voor de economie.

Organisaties die ook belangstelling hebben voor hernieuwbare energie kunnen van 3 oktober tot 26 oktober 2017 weer SDE+ subsidie aanvragen. Het totaal beschikbare budget is voor deze tweede ronde in 2017 € 6 miljard euro.

Gerelateerde artikelen

Back to top button