Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Zwolle kleurt Oranje: Zeeheldenbuurt viert overwinning in ‘Oranjedael’

Zwolle – Op veel plekken in Zwolle hebben Oranjefans zondag naar de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal op het EK Voetbal in Duitsland gekeken. In verschillende cafés in Zwolle werd de wedstrijd tegen Polen op groot scherm uitgezonden. Maar het was toch ook vooral een feestje thuis op de bank of gezellig in de straat.

‘Oranjedael’: Oranjegekte in de Zeeheldenbuurt

In de Jan van Riebeekstraat in de Zeeheldenbuurt hadden twee buurmannen, samen met andere buurtbewoners, de straat omgedoopt tot ‘Oranjedael’. Een groot welkomstbord met een oranjeboog stond aan het begin van de oranje fanzone. Honderden meters aan oranje vlaggetjes hingen van huis tot huis, en de straat was voorzien van een oranje zebrapad met een stopteken. En natuurlijk wapperden de oranje leeuwenvlaggen trots.

Aan het begin van de straat was zelfs het basketbal/voetbalveld omgetoverd tot een oranje tempel. De mooie overwinning van Oranje werd tot ver in de avond in de Jan van Riebeekstraat gevierd met biertjes en gezellige Nederlandstalige muziek.

Eigenlijk kleurde de hele buurt behoorlijk oranje. Met uitzondering van één huis. Tegenover een volledig oranje uitgedost huis in de buurt stond een huis die volledig versierd was met Duitse vlaggen, alsof de kraker Nederland-Duitsland al werkelijkheid was geworden.

Ook in de Javastraat in de Indische Buurt was het feest. De buurtbewoners vierden een derde helft op straat met veel bier en muziek in een prachtig oranje versierde straat.

Kroegen in Zwolle: van Voorstraat tot Pathé

 

Naast de straatfeesten waren er ook vele cafés in Zwolle waar de wedstrijd werd bekeken. Op locaties zoals de Voorstraat, Nieuwe Markt en Bethlehemkerkplein kwamen supporters samen om de wedstrijd te volgen. Het was door de regen vooral een feestje in de kroeg. Bij bioscoop Pathé Zwolle konden fans voor 7,50 euro per persoon op het witte doek genieten van de wedstrijd.

Geen schermen op de pleinen

Grote buitenschermen, zoals bij eerdere edities op het Rodetorenplein, ontbraken vanwege de hoge licentiekosten van Videma. Het uitzenden van voetbal op het terras kan zonder extra kosten, mits de schermen naar binnen gericht zijn en toevallige voorbijgangers niet kunnen meekijken. Zet je als horecaondernemer toch een buitenscherm op dan ben je duizenden euro’s aan extra licentiekosten kwijt om de wedstrijden te mogen uitzenden. Dit keer kozen de Zwolse horecaondernemers ervoor om de feestvreugde binnen te houden.

Sportcafé The Referee – Kamperstraat Zwolle – ©rtvfocuszwolle
Javastraat Zwolle – ©rtvfocuszwolle
Zeeheldenbuurt Zwolle ©rtvfocuszwolle
 Zeeheldenbuurt Zwolle – ©rtvfocuszwolle
Jan van Riebeekstraat ‘Oranjedael’ Zeeheldenbuurt Zwolle – ©rtvfocuszwolle
Jan van Riebeekstraat ‘Oranjedael’ Zeeheldenbuurt Zwolle – ©rtvfocuszwolle
Jan van Riebeekstraat ‘Oranjedael’ Zeeheldenbuurt Zwolle – ©rtvfocuszwolle

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren