Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle, Hartstad van Nederland

In beeld: Nieuwjaarsbijeenkomst | Verslag MariekusGo

Zwolle – Zwolle, Hartstad van Nederland! We waren altijd al blauwvingers en natuurlijk een Hanzestad. Maar sinds gisteravond zijn we officieel Hartstad. Want het ‘klopt in Zwolle’, zo was maandagavond tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst 2023 te horen in Theater de Spiegel.

Burgemeester Peter Snijders over Hartstad Zwolle

Onze verslaggeefster MariekusGo sprak met vele gasten over het nieuwe culturele jaar en natuurlijk met burgemeester Peter Snijders. “Hartstad Zwolle, dat is Zwolle en dat zijn vooral de Zwollenaren zelf in de wijze waarop ze met elkaar omgaan. Hoe we met elkaar deze stad vormgeven.” vertelt Snijders voor de camera. “Ik vond dat dat wel gezegd mag worden in deze tijd. Een tijd die best spannend is voor heel veel mensen, maar waarin we toch naar elkaar omzien in deze stad.”

Gesprek met de burgemeester vanaf 7 minuut 19 in de video

tekst gaat verder onder de foto

De burgemeester van Zwolle doelt daarmee op sociale zaken waarbij de gemeente mensen helpt, maar ook op de  ontwikkelingen in de stad. Bijvoorbeeld de bouw van een nieuw filmhuis, het Fraterhuis op de oude plek van de Hudsons Bay en het bouwen van woningen. “Dat is natuurlijk ontzettend belangrijk. Heel veel mensen hebben behoefte aan een dak boven hun hoofd. Daar gaan we ons voor inzetten in 2023!”.

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst sprak de burgemeester de Nieuwjaarsspeech uit. Ook trad een scala aan artiesten op waaronder het  ArtEZ Poporkest met Robin, Hiigo en Luc Mats. Nathalie Schaap en Hendrik Jan Bökkkers, winnaars van de Cultuurprijs Overijssel 2022, Rico en danstalent David.  De avond werd afgesloten met een ode aan Herman Brood.

tekst gaat verder onder de foto

De naam en het beeldmerk Hartstad werden maandagavond 2 januari gelanceerd voor het grote publiek . Het is voortgekomen uit de behoefte van heel veel samenwerkende partijen in de stad. Deze samenwerkingspartners wilden graag een eenduidig merk dat voor Zwolle staat. Uit onderzoek bleek dat Zwolle een stad is, waarin je je thuis voelt, een stad waar heel veel vrijwilligers zich op allerlei manieren inzetten, een stad waar mensen naar elkaar omzien en een stad waar we veel dingen samen doen. Het bleek dat deze vorm van sociale cohesie erg uniek is voor een stad van deze omvang. Daarmee werd de naam en het beeldmerk Hartstad geboren. Het is de bedoeling dat de Zwollenaren en de rest van Nederland het beeldmerk en de gedachtegoed steeds vaker zullen tegenkomen. Allerlei organisaties zoals Hogeschool Windesheim gaan de komende tijd het stadsmerk gebruiken in hun communicatie.
Meer info over Hartstad Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button