Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Meningen Zwollenaren zijn verdeeld over Gouden Koets

''Een koets die niet gebruikt wordt is een 'dooie' koets.''

Zwolle – Het Amsterdam Museum verzamelt visies op de Gouden Koets. Dit doen ze door middel van een mobiele onderzoeksinstallatie waarmee ze onderzoeken hoe Nederlanders naar de Gouden Koets kijken. Elke maand staat de onderzoeksinstallatie in een andere provinciehoofdstad om voorbijgangers te vragen naar hun kijk op de Gouden Koets. Op zaterdag 11 september was het de beurt aan Zwolle.

De Zwollenaren namen beslist geen blad voor de mond. De meningen van de Zwollenaren lopen behoorlijk uiteen; van ”weg ermee – kut koets” en ”FUCK DE KONING” tot ”Gebruik de koets, hoort bij de traditie. Niet zeuren.” en ”Alle geschiedenis is waardevol, ook die waar je je voor zou kunnen schamen.”  De mobiele onderzoekinstallatie is opgezet in het verlengde van de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum die op 17 juni 2021 geopend werd door Koning Willem-Alexander. In de meerstemmige tentoonstelling wordt de Gouden Koets vanuit allerlei invalshoeken belicht. De stemmen die leven in heel Nederland mogen volgens het Amsterdam Museum niet ontbreken in de tentoonstelling.

”Mag op marktplaats”

Een Zwollenaar over de Gouden Koets

In het museum

Daarnaast zijn er een aantal Zwollenaren die liever zien dat de Gouden Koets in het museum blijft: ”Naar het museum ermee – niet meer van deze tijd om mee te rijden – net als het koningshuis”, zegt een Zwollenaar. Een ander iemand denkt dat het goed is om de koets van context te voorzien:  ”Historisch erfgoed van context voorzien, zonder een polemiek te vermijden over wat politiek wel en niet correct zou zijn.”

Tentoonstelling

In vijf interactieve modules werden Zwollenaren uitgenodigd om hun kennis over de Gouden Koets te testen, gevoelens over, herinneringen aan en associaties bij de koets te delen en een persoonlijke kijk op de toekomst van het rijtuig te geven. Dat deden ze bijvoorbeeld door video- en audioboodschappen op te nemen, die door het museum worden verzameld. Of door op te schrijven welke brandende vraag ze over de Gouden Koets hebben. Een deel van de resultaten wordt gepresenteerd op de bijbehorende website www.GoudenKoets.nl en in de tentoonstelling in het Amsterdam Museum.

”1x per jaar op Prinsjesdag blijven gebruiken. Rest van het jaar in een museum zodat iedereen hem kan bewonderen. Pas gerestaureerd, dus laat hem zien.”

Zwollenaar over de Gouden Koets

Gerelateerde artikelen

Back to top button