EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle geeft initiatieven uit de stad ruimte en ondersteuning

De inwoners van Zwolle zitten vol met goede ideeën die een bijdrage kunnen leveren aan de stad. Met het programma Initiatiefrijk Zwolle wil het college de inwoners helpen deze initiatieven tot bloei te laten komen. Door inwoners, ondernemers en organisaties met mooie initiatieven de ruimte te bieden en te faciliteren.

Hiertoe is het programma ‘Initiatiefrijk Zwolle’ in het leven geroepen. Een aantal medewerkers van de gemeente Zwolle zullen het aanspreekpunt worden voor inwoners, ondernemers en organisaties die een idee voor de stad willen door ontwikkelen. De gemeente wil een betrouwbare en meedenkende partner zijn en haar expertise aanbieden om projecten bij de initiatiefnemers te laten groeien. De eerdere functie ideeënmakelaar komt met het nieuwe programma te vervallen.

De medewerkers die “Initiatiefrijk Zwolle” gaan oppakken hebben een proactieve houding en werken nu ook al op plaatsen waarbij ze veel contact hebben met de burger. Zo kan bijvoorbeeld een wijkbeheerder of een medewerker van het Sociale Wijkteam in deze functie worden aangesteld. Het is daarbij belangrijk dat deze medewerkers maatwerk kunnen bieden maar dat er geen willekeur of voorkeursbehandeling ontstaat. Onderdeel van het programma is dan ook dat de gemeente transparante regelgeving en toetsing gaat ontwikkelen op basis waarvan de medewerker ondersteuning kan gaan bieden.

Het college verwacht grote diversiteit in de aanmelding van ideeën. Heeft de initiatiefnemer extra financiële middelen nodig dan kan er soms een beroep worden gedaan op de gemeente. Zo moet een initiatief bijdragen aan het sociaal, economisch of fysieke klimaat in de stad en moet het interessant zijn voor een groot deel van Zwolle. Ook de samenhang en de verdere stimulering van andere projecten in de stad is belangrijk.

De financiële bijdrage van de gemeente aan het initiatief bedraagt in principe maximaal 50 % van het totaal. De initiatiefnemer moet het grootste deel van de kosten voor zijn/haar rekening nemen.

Het college wil door het invoeren van het programma het aantal initiatiefnemers vergroten in Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button