Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle gaat voor meer paardenbloemen onder eikenbomen

Meer biodiversiteit tegen eikenprocessierups

Zwolle – In maart en april bloeit de paardenbloem volop. Door de vroege bloei is de paardenbloem in het voorjaar heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten. De plant heeft veel nectar en stuifmeel die een belangrijke voedselbron zijn voor insecten. Zo ook voor sluipwespen en zweefvliegen, de natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Om meer paardenbloemen tot bloei te laten komen, maaien de gemeente Zwolle en ROVA dit voorjaar de gazons onder de eiken niet.

Niet maaien voor paardenbloem

Om meer bloemen in het gazon te krijgen, wordt in het voorjaar het gazon niet gemaaid onder eikenbomen. Het gras wordt daardoor langer en bloemen komen tot bloei. Zo wordt de plek onder de eiken een belangrijke locatie voor insecten. Afhankelijk van het weer is de bloeitijd eerder of later en langer of korter. Dit houden de gemeente en ROVA goed in de gaten. Zodra de meeste paardenbloemen uitgebloeid zijn, wordt er weer gemaaid.

Natuurlijke bestrijding

De eikenprocessierups heeft in de stad niet veel natuurlijke vijanden. Een omgeving met meer biodiversiteit zoals in de Zwolse stadsparken en bosgebieden heeft minder overlast van eikenprocessierupsen. In park Het Engelse Werk eten insecten en vogels de meeste rupsen al op voordat de rups brandharen heeft. Zwolle en ROVA zetten daarom volop in op maatregelen die de natuur een handje helpen. Zoals het planten van bloembollen in de bermen en maken van nestkastjes voor meesjes samen met de leerlingen van het TAK College. Ook het behoud van de paardenbloem in het gazon onder eiken hoort daarbij. Zo wil Zwolle de overlast van de eikenprocessierups beperken en tegelijkertijd voor een goede biodiversiteit zorgen

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren