Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle gaat mogelijk 144 asielzoekers huisvesten op cruiseschip in Margriethaven

Zwolle – De gemeente Zwolle is bereid om asielzoekers op te vangen op een schip. Er wordt op dit moment onderzocht of een riviercruiseschip of een ander schip naar Zwolle kan komen en waar dit schip dan kan liggen. Een van de mogelijke locaties is de prinses Margriethaven achter Holtenbroek. Als het riviercruiseschip waar nu naar wordt gekeken naar Zwolle komt, dan is dat voor de periode van eind augustus tot en met eind september. Het rijk heeft de veiligheidsregio’s gevraagd om voor de periode tot 1 oktober extra crisisopvangplekken te zoeken.

De Veiligheidsregio IJsselland gaat het schip huren om binnen de regio aan de vraag aan opvangplekken te voldoen. Nu al worden er asielzoekers tijdelijk opgevangen in Hotel Lumen bij het PEC stadion. De cruiser uit Boedapest kan circa 144 personen huisvesten en  beschikt over alle benodigde faciliteiten, zoals hutten met badkamer en slaapgelegenheid en een eetzaal. Na twee maanden moet het schip weer weg  omdat na 30 september de Margriethaven gebruikt gaat worden door de de commerciële vaart in verband met verbouw van de Scaniahaven.

Het aanbod voor de ligplaats voor het cruiseschip komt er omdat de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel ongekend hoog blijft. Om asielzoekers na hun aanmelding sneller door te plaatsen wordt tijdelijk crisisnoodopvang ingezet. De veiligheidsregio IJsselland draagt bij aan deze opdracht van het landelijke Veiligheidsberaad. Zwolle, Kampen,Deventer en Ommen verlenen in de maand juli medewerking aan crisisnoodopvang van ca. 225 asielzoekers. In Zwolle worden in hotel Lumen in de periode van 13 t/m 27 juli circa 80 asielzoekers opgevangen.

Ondanks deze extra inspanningen ook elders in het land worden er vanuit het COA regelmatig verzoeken aan veiligheidsregio’s gedaan om extra personen op te vangen. De Veiligheidsregio
IJsselland heeft alle gemeenten begin juli verzocht om de mogelijkheden voor aanvullende crisisnoodopvang te onderzoeken. Het college heeft binnen Zwolle opnieuw een inventarisatie gedaan naar de (on)mogelijkheden qua locaties en periodes. Daarop hebben ze besloten om een aanvullend aanbod voor crisisnoodopvang te doen aan de veiligheidsregio IJsselland in de vorm van een ligplaats in de Margriethaven voor een riviercruiseschip.

Gerelateerde artikelen

Back to top button