Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwolle biedt onderdak aan mensenrechtenverdedigers

Zwolle – Zwolle heeft zich voorgedragen als Shelter City. Daarmee heeft het college van burgemeester en wethouders toegezegd aan de Haagse mensenrechten-organisatie Justice and Peace dat zij een mensenrechterverdediger voor een aantal maanden wil opvangen. Daarmee is Zwolle de negende stad in Nederland die hiervoor haar deuren opzet. Met deze voordracht wordt uitvoering gegeven aan een motie van de gemeenteraad.

Shelter City

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice and Peace in samenwerking met Nederlandse steden, gericht op het beschermen van mensenrechtenverdedigers. Mensenrechtenverdedigers bestrijden schendingen van mensenrechten in hun eigen land. Vaak lopen zij hierdoor het risico te worden onderworpen aan arbitraire gevangenisstraffen, martelingen en zelfs ‘verdwijning’. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen zij in aanmerking voor een verblijf van drie maanden in één van de Nederlandse Shelter City’s, dit komt overeen met de duur van een Schengenvisum. Tijdens hun verblijf in Nederland zetten de mensenrechtenverdedigers hun werk in veiligheid voort en komen zij op adem.

Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk worden bedreigd, komen zij in aanmerking voor een verblijf van drie maanden in één van de Nederlandse Shelter City’s, dit komt overeen met de duur van een Schengenvisum.

Windesheim Honours College

De gemeente Zwolle neemt een coördinerende en faciliterende rol waarin nauw wordt samengewerkt met het Windesheim Honours College en verschillende organisaties en bedrijven in de stad. Wanneer de eerste mensenrechtenverdediger in Zwolle aankomt is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button