SportVoetbal

Berkum thuis tegen getergd Urk

Zwolle – Berkum speelt zaterdag op eigen terrein tegen Urk, een tegenstander die een stroeve competitiestart achter de rug heeft en dus uiterst gemotiveerd zal zijn om bij de Zwolse debutant in de Hoofdklasse B het één en ander recht te zetten.

“Wij hebben een goede start gehad, daar droom je van, maar in deze klasse zijn alle ploegen aan elkaar gewaagd,” weet Berkum-verdediger Jordi Lemmens. “Wij hebben genoeg kwaliteiten voor de hoofdklasse, dus we hebben er alle vertrouwen in dat we ook komende wedstrijd weer goed voor de dag kunnen komen.”

Nieuwe trainer

Urk eindigde vorig seizoen als 11e in de Hoofdklasse B. De polderploeg startte toen sterk, maar zakte in de loop van het jaar weg en draaide een ronduit beroerde derde periode. Uiteindelijk bleef het team met een voorsprong van drie punten maar net verschoond van nacompetitie. Traditiegetrouw bleef in de zomerstop het verloop in de selectie zéér beperkt, enkel Gert Jan Nagel stopte, en met Richard Karrenbelt (eerder onder meer bij ONS Sneek) werd een ervaren nieuwe trainer aangetrokken.

In de nieuwe competitie liep het voor Urk tot nu toe echter niet naar verwachting. Eerst werd met 2-2 gelijk gespeeld tegen NSC Nijkerk, maar daarna gingen de Urkers met 4-1 onderuit bij Genemuiden en vorige week werd met 0-2 verloren van Staphorst. In dat duel zat er lange tijd echter veel meer in voor Urk, dat in de eerste helft de toon aangaf. Staphorst zette na rust meer druk en nam de regie over, maar Urk bleef tot een kwartier voor tijd overeind. Toen strafte voormalig Urk-speler William de Boer een fout van Urk-doelman Koffeman af en een minuut later verdubbelde Staphorst de voorsprong. Coach Karrenbelt putte na afloop hoop uit het goede spel van zijn ploeg in de eerste helft. “Vandaag was er voor rust helemaal niets mis met ons spel,” liet hij aan dagblad De Stentor weten.

Wisselvallige voorbereiding

Berkum heeft als promovendus een uitstekende start in de Hoofdklasse B achter de rug. De Zwollenaren begonnen, na een wisselvallige voorbereiding waarbij onder anderen hoofdtrainer Arno Hoekstra ontbrak, met een 0-0 remise bij AZSV en wonnen daarna met 3-2 van DFS Opheusden. Vorige week werd met 0-1 gewonnen bij Sparta Nijkerk. Berkum kwam daar al snel op voorsprong door een goal van Chris van der Meulen maar verzuimde daarna door te drukken. In de tweede helft ging er meer dreiging uit van Sparta, maar Berkum bleef goed overeind en kreeg zelf ook kansen om de voorsprong uit te breiden. Gescoord werd er echter niet meer in dat duel, dat lange tijd stil lag vanwege het uitvallen van een assistent-scheidsrechter, zodat Berkum met een krappe maar verdiende winst van het veld stapte.

Door de goede competitiestart weet Berkum nu wél dat alle opponenten, inclusief Urk, gewaarschuwd zijn, dus de tegenstand zal elke week feller zijn. De wedstrijd Berkum-Urk wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Jeen Boringa uit Leeuwarden, die op het Zwolse sportpark De Vegtlust om 14.30 uur af zal laten trappen.