BouwNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Zwolle zet alles op alles om zoveel mogelijk woningen te bouwen

Zwolle – Ondanks de vele pogingen tot versnelling van de woningbouw, gaat de gemeente de doelstelling van de de bouw van 1.000 woningen per jaar niet halen. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van de VVD door wethouder Dorrit de Jong aan de gemeenteraad van Zwolle.

Het college vindt het belangrijk dat (toekomstige) inwoners van Zwolle een woning kunnen vinden. De zorgen zijn groot, er zijn voldoende locaties beschikbaar, maar er worden grote moeilijkheden ervaren in de uitvoering. De gemeente doet alles om blijvend betaalbare woningen te bieden in Zwolle, daarvoor heeft ze bijvoorbeeld onlangs in de Betaalbaarheidsagenda 2022 aanvullende maatregelen genomen en worden betaalbare projecten binnen Spoorzone en Stadshart dankzij een subsidie van het Rijk versneld gerealiseerd. Daarnaast zet ze in op de productie van extra flexibele woningen. Ook is ze met zowel lokale partners, de provincie en het rijk in gesprek om voortgang van productie te kunnen waarmaken.

Vertragingen

Het is niet alleen de stikstof-problematiek die ervoor zorgt dat de doelstellingen niet worden gehaald, ook bijvoorbeeld besluitvormingsprocessen en acties van omwonenden, en de hoge ambities. De verwachting is dat ook 2022 een moeilijk jaar wordt op de woningmarkt qua prijsontwikkeling en woningbouwproductie en de verwachting is daardoor ook dat het aantal opleveringen niet de beoogde duizend haalt.

Naar aanleiding van een motie in 2022 kijkt de gemeente naar alle mogelijkheden die er zijn om de beperkte ambtelijke capaciteit goed in te zetten. Bij woningbouw gaat het echter om meer dan alleen wonen en wordt ook veel gevraagd van andere disciplines zoals projectmanagement, vergunningen, andere beleidsdisciplines.

Reëele aantallen

De actuele bouwproductie van 2022 komt uit op ongeveer de helft van de doelstelling van 1.000 woningen.
Naar verwachting worden er dit jaar nog appartementen opgeleverd in de Weeshuyspassage en in Berkum. Daarnaast is nieuwbouwproductie niet de enige manier waarop woningen worden toegevoegd aan de woningvoorraad. Het aantal woningen neemt ook toe door splitsingen en transformatie. Verwacht wordt dat ongeveer een derde van de woningen in 2022 binnenstedelijk worden gerealiseerd, buitenstedelijk zal voornamelijk veel in Stadshagen gereed komen. Door splitsingen zal het aantal woningen dat binnenstedelijk wordt toegevoegd nog toe kunnen nemen.

Door het aanwijzen van zes focusgebieden voor woningbouw (Centrum, Harculo, Oosterenk, Spoorzone,
Stadshagen en Zwartewaterallee/Zwartewaterzone) richt Zwolle haar capaciteit op de gebiedsontwikkelingen waar de komende jaren de meeste woningbouwproductie in de planning zit. Dit doet ze volgens de “Routekaart Gebiedsontwikkeling” die opgenomen is in De Zwolse methode van gebiedsontwikkeling.

Ook bereidt ze een propositie Woondeal voor ten nutte van de voortgang van de woningbouwproductie gericht op zowel de realisatie van onze focusgebieden woningbouw als de realisatie van tijdelijk extra flexwonen. Flexwonen als extra inzet, een grootschalige aanpak flexwonen om zo snel mogelijk extra flexwoningen te realiseren. Daarvoor is een projectleider Flexwonen aangesteld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button