Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

3 miljoen euro voor de wijk Berkum

Feestelijke opening voorlichtingscentrum Berkum Energieneutraal

Zwolle – In de wijk Berkum is het de bedoeling dat alle gebouwen in 2028 klaar zijn om van het aardgas af te gaan. Om dit te bereiken helpt het project Berkum Energieneutraal wijkbewoners met het besparen van energie en het verduurzamen van hun huis. Om Berkum Energieneutraal nog beter bereikbaar te maken voor de wijkbewoners, kunnen zij de komende 3 jaar terecht in de speciale BEN-voorlichtingscentrum in wijkcentrum De Weijenbelt. Hier werken alle projectpartners samen aan de verduurzaming van de wijk. Ook zijn er inloopspreekuren van energiecoaches.

Op vrijdag 9 december om 9.30 uur, verricht wethouder Arjan Spaans (Energietransitie) de openingshandeling van dit centrum, samen met Ben Koopman (voorzitter Stichting Duurzaam Berkum). Er wordt symbolisch een cheque van 3 miljoen euro overhandigd aan “Berkum” voor verduurzaming van de wijk. Dit bedrag is door het Rijk beschikbaar gesteld vanuit het landelijke Programma Aardgasvrije Wijken.

Samen leren voor heel Zwolle

Wethouder Energietransitie Arjan Spaans: ‘Wanneer je met inwoners en woningbouwcorporaties als gelijkwaardig partner samenwerkt aan een project, is het belangrijk om ook als gemeente bereikbaar en benaderbaar te zijn. Daarom ben ik zo blij dat we als Berkum Energieneutraal dit centrum in gebruik kunnen nemen. Nu kunnen we de wijk nog beter ondersteunen in de weg naar energieneutraal. We willen graag leren van de lessen die we hier opdoen, om deze mee te nemen naar heel Zwolle. Er is immers nog veel werk te doen.’

3 miljoen euro voor verduurzaming

Voorzitter Stichting Duurzaam Berkum, Ben Koopman: ‘De komende twee jaar worden echt spannend voor onze wijk. Er moet een nieuw wijkenergiesysteem worden gekozen, we willen een grote sprong maken in het aanjagen van de verduurzaming van onze woningen en we willen onze energiecoöperatie handen en voeten geven. Dit door te participeren in grootschalige duurzame energie-opwek. Er komt dus veel op onze bewoners af. Samen met hen blijven we werken aan onze duurzame toekomst. Daarom zijn we erg blij met de 3 miljoen euro subsidie voor verduurzaming van de woningen in onze wijk. En met het voorlichtingscentrum. Hier delen we de komende jaren, samen met de gemeente en de Berkumers, informatie, kennis en advies over hoe we met elkaar Berkum energieneutraal willen maken richting 2030. En hoe mooi is het dat de gemeente hier midden in de wijk samen met ons kantoor houdt!’

Programma Aardgasvrije Wijken

De wijk Berkum is al enkele jaren bezig als proeftuin in het Programma Aardgasvrije Wijken. Om steeds stappen te blijven zetten richting aardgasvrij, werken de wijkbewoners, georganiseerd in de stichting duurzaam Berkum, met veel vrijwilligers uit de wijk samen met de gemeente en de woningbouwcorporaties Deltawonen en SWZ. Het project Berkum Energieneutraal is inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam in de wijk. Met de subsidie van 3 miljoen van de Rijksoverheid in het kader van het Programma Aardgasvrije Wijken krijgen eigenaren van een koopwoning in Berkum een extra bijdrage voor maatregelen die daaraan bijdragen. De subsidie is vanaf nu beschikbaar voor Berkumers met een koopwoning. Ook huurders worden niet vergeten in het project. Zij worden via hun woningcorporatie aangehaakt. Deze corporaties zijn al sinds de start van BEN projectpartner.

Kiezen voor alternatieven

Het is de bedoeling dat alle gebouwen in de wijk in 2028 klaar zijn om van het aardgas af te gaan. Op dit moment ligt daarom de focus op het helpen van Berkumers met het besparen van energie en het verduurzamen van hun huis. In 2023 wordt de wijkbewoners gevraagd welk alternatief voor aardgas ze willen voor hun wijk. Een belangrijk moment, waar goed over nagedacht moet worden. Zowel woningeigenaren als huurder worden hierbij betrokken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button