Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwerfvuilopruimactie succes door laagte record

Zwolle – De jaarlijkse zwerfvuilopruimactie Natuurlijk Schoon heeft dit jaar een laagte record bereikt. Niet in het aantal deelnemende scholen en ook niet in het aantal deelnemende kinderen, maar in het aantal kilo’s opgehaalde zwerfvuil. Dat is goed nieuws! Het betekent namelijk dat er minder zwerfvuil in de Zwolse straten ligt.

Leuk filmpje

Tijdens de Natuurlijk Schoonweek gingen ruim 3000 leerlingen van Zwolse basisscholen in hun buurt de omgeving zwerfvuilvrij maken. Met veel enthousiasme en voorzien van handschoenen, een grijper en een vuilniszak gingen ze aan de slag.

Ruim 100 kg minder zwerfvuil

Voorgaande jaren werd er gemiddeld zo’n 2100 kg zwerfafval door de leerlingen uit de bosjes en van grasvelden en stoep gevist. Dit jaar blijft de teller steken op 1170. Dat is een fantastisch resultaat.

Buurtopschoonacties en buurtprikkers

Dit kan mogelijk het gevolg zijn dat buurten tegenwoordig zelf buurtopschoonacties houden. Regelmatig wordt er via ROVA een gratis een Mooi Schoon bus of aanhanger gereserveerd die is uitgerust met materialen zoals afvalgrijpers, vuilniszakken, handschoenen, veiligheidshesjes etc. Een groep bewoners steekt dan samen de handen uit de mouwen.

Ook is er een groeiende groep bewoners die individueel in hun wijk of buurt zwerfvuil opruimen. Wijkbeheerders ondersteunen deze bewoners met een grijper en afvalzakken.

Bedankje

Wethouder Filip van As is blij met al deze initiatieven “De Natuurlijk Schoonactie is elk jaar weer een feestje. Ik heb dit jaar het startschot gegeven en heb met eigen ogen gezien hoe de jeugd fanatiek en met veel plezier ging opruimen. Ik ben er trots op dat buurten, scholen en individuele bewoners zich betrokken voelen en zich hard maken voor een schone woon- en leefomgeving. Bedankt voor jullie inzet!”

Gerelateerde artikelen

Back to top button