Nieuws uit ZwolleRadioStudio StadkamerZorg & Welzijn

zwerfjongeren: meer bankhoppers dan buitenslapers

Rudy Ottens: "Die 123 meldingen slapen niet allemaal op straat."

Zwolle – ‘Zwerfjongeren slapen iedere nacht op straat’, althans dat denken de meesten bij het horen over jongeren die geen huis hebben. Rudy Ottens van het Team Zwerfjongeren geeft een genuanceerder beeld: “Het grootste deel van de ruim 100 zwerfjongeren in Zwolle valt onder de categorie bankhoppers, wij herkennen ons dan ook niet direct in de deze week geschetste cijfers.” Dat wil volgens Ottens overigens niet zeggen dat er geen problemen zijn. 

Bankhoppers zijn jongeren die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en steeds opnieuw naar een slaapplaats op zoek zijn. Soms lukt dat een tijdlang op één adres maar nooit voor vast. Het probleem van deze bankhoppers is dat ze ze wel degelijk tegen problemen aanlopen maar niet of bijna niet in beeld zijn bij de hulpverleners van bijvoorbeeld de GGD IJsselland. Soms kiezen de jongeren daar zelf voor, dat zijn de zogenaamde zorgmijders. Anderen weten gewoon de weg naar hulp niet te vinden.

Rudy Ottens (GGD IJsselland) legde in Studio Stadkamer Actueel uit hoe het nu zit met de Zwerfjongeren in Zwolle. ©RTV Focus

Buitenslapers

De ‘buitenslapers’ vormen natuurlijk een groep die nog veel meer problemen heeft. “Heel vaak zien we dat het een stapeling van problemen is, soms speelt drugsgebruik of een andere verslaving een rol, soms zijn het financiële problemen. Maar meestal een combinatie van deze twee en/of nog andere factoren.”
De zwerfjongeren verkeren vaak in een vicieuze cirkel, doordat ze geen vast adres hebben, kunnen ze geen post ontvangen en bijvoorbeeld daardoor weer geen uitkering of hulpverlening aanvragen.
Voor beide groepen is vaak het grootste probleem dat ze niet kunnen terugvallen op een eigen netwerk. Veel van hen hebben een achtergrond in de jeugdzorg. Die valt na hun 18de weg. Maar soms redden ze het dan toch niet op eigen kracht.

Niet naar de Herberg

Hoewel het voor het Team Zwerfjongeren moeilijk is om een exact beeld te krijgen van het aantal zwerfjongeren – inclusief de bankhoppers – hebben ze met veel van hen wel regelmatig contact. “Veel van hen beschikken gelukkig wel over een mobiele telefoon, daardoor kunnen we ze relatief gemakkelijk bereiken,” aldus Ottens.

In Studio Stadkamer Actueel vertelde Rudy Ottens meer over de problemen, wat de GGD er aan doet en hoe je een zwerfjongere herkent. En waarom het voor de GGD en zijn partners zoals Limor en het Leger des Heils zo belangrijk is om de jongeren uit de Herberg te houden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button