Mooi ZwolleNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleTV ZwolleVoorpagina

Mooi Zwolle: Wandelen langs het Zwarte Water en het Westerveldse Bos Zwolle

Zwolle – Mooi Zwolle is het Fiets- en wandelprogramma voor de regio Zwolle. In deze aflevering wordt een route langs het Zwarte Water gelopen gelopen. Onderweg kom je lang de schutsluis, het Westerveldse bos en Wijde AA.

Startpunt

De wandeling begint vanuit Holtenbroek en gaat via de Twistvlietbrug naar de dijk. Vanuit daar wordt de schutsluis ‘Rademakerszijl’ gepasseerd. De Rademakerszijl schutsluis is er al sinds 1497 en werd vroeger gebruikt om vanuit het achterland groente en vee te vervoeren via het Zwarte water.Tijdens vernieuwingswerkzaamheden in 1635 is de sluis bij hoog water weggespoeld. In 1783 is de sluis gebouwd die je nu nog kunt zien. Tot vlak na de oorlog werd de sluis nog gebruikt door de scheepvaart. Nadat dit over was is de sluis in verval geraakt. Daarna is de sluis in 2001 voor de laatste keer gerenoveerd.

Westerveldse bos

Het Westerveldse Bos is een recreatiegebied in het noorden van Zwolle. Het bestaat uit een laagliggend aangelegd bos waarop gewandeld en gefietst kan worden. Tot 1930 bestond dit gebied vooral uit hooi- en dijkland maar na deze tijd is het gebied veranderd. Eerst werd er huishoudelijk afval gestort, waardoor de berg ontstond die nu nog te zien is. In de jaren zeventig is deze opgehoogd met bouwafval. In de jaren negentig is besloten om hier een bos aan te planten. Er werd eerst grond overheen gestort en daarna is er door de gemeente Zwolle grasland en bomen geplant. Hierdoor is er nu een gevarieerd natuurgebied ontstaan. Tegenwoordig is het Westerveldse bos een gebied waar verschillende insecten en paddenstoelen hun thuis hebben gevonden en loopt hier in de zomer de Zwolse schaapskudde rond.

Wandeling

De totale wandeling is ongeveer 8 kilometer lang en duurt ongeveer anderhalf tot twee uur afhankelijk van de snelheid die wordt gelopen.

Route Rademakerszijl

Gerelateerde artikelen

Back to top button