Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Zonnewarmte uit kunstgrasvelden voor duurzame en gasloze verwarming

Zwolle faciliteert innovatief onderzoek op sportpark Marslanden

Zwolle – Warmte opwekken uit kunstgras sportvelden voor het duurzaam en gasloos verwarmen van gebouwen, kan dat? Op Sportpark Marslanden in Zwolle is de pilot gestart met een voetbalveld dat energie opwekt. De verwachting is dat een volledig voetbalveld in de toekomst in staat is om 200 woningen te verwarmen. Het eerste kunstgrasveld is vrijdag 1 juli geopend door Arjan Spaans, wethouder van Energie en Klimaat van gemeente Zwolle. De opening was onderdeel van een seminar voor professionals over dit onderwerp. Hiervoor toonden ook veel andere gemeenten belangstelling.

Energie opwekken voor gebouwen en tegelijkertijd een koel veld voor voetballers. Dat is de theorie. In de praktijk gaat getest worden of een kunstgras sportveld zo’n duurzame energiebron kan zijn zonder dat het speelplezier wordt beperkt. In de komende periode wordt onderzocht wat het energierendement is van het nieuwe speelveld. Is de uitkomst positief, dan zal een groter veld ingericht en intensief getest worden op bespeelbaarheid en onderhoud.

Wethouder Energie en Klimaat Arjan Spaans: ‘Ik ben er trots op dat juist in Zwolle een van de eerste toepassingen van warmtewinning uit kunstgras voetbalvelden is gestart. Een innovatie waarmee op termijn honderden huizen en gebouwen kunnen worden verwarmd. Zonder eigen investering en tegen een gunstig tarief. Dit zijn de innovatieve oplossingen waar we naar op zoek zijn. Ik weet zeker dat er nog vele zullen volgen.’

Nieuwe energie

Het vinden en benutten van voldoende duurzame energiebronnen in de gebouwde omgeving is een belangrijke opgave van overheden. Combinatie van functies en meervoudig ruimtegebruik is daarbij belangrijk omdat ruimte schaars is. De overheid kan dit niet alleen en zoekt daarbij de samenwerking  met in dit geval sportverenigingen, bewoners en bedrijven. Dit veld is een van de 11 praktijktesten die in Overijssel zijn geïnitieerd om nieuwe vormen van energieopwekking te ontwikkelen. In de komende maanden zal blijken of de pilot succesvol is en een slim en kansrijk alternatief om uiteindelijk aardgasloos te worden.

Samenwerking

De aanleg van het kunstgrasveld in Zwolle is een samenwerking van ZonMW Sportinnovators, Aendless Energy, provincie Overijssel, Nieuwe Energie Overijssel en gemeente Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button