Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWeer

Zondag tot 10 cm sneeuw

In de nacht naar zaterdag is het plaatselijk glad door sneeuwval of bevriezing van natte wegen. Zaterdag overdag wordt het 3 tot 5 graden en verwacht Weerplaza weinig winterse ongemakken. Voor zondag ziet dat er anders uit. Het weerbureau verwacht dan minimaal 3 cm sneeuw en in sommige regio’s valt mogelijk 10 cm sneeuw. Met name het noorden van het land maakt daar kans op. Het verkeer zal waarschijnlijk grote hinder ondervinden, met name op de weg en in de lucht. Ook maandag gaat het mogelijk sneeuwen.

Het sneeuwgebied bereikt Nederland zondag vanuit het zuiden. Daar begint het in de loop van de ochtend te sneeuwen waarna het sneeuwgebied ’s middags ook het noorden het bereikt. De sneeuwval houdt meerdere uren aan waardoor het overal wit wordt. In het zuiden verwacht Weerplaza een sneeuwdek van 3 tot 6 cm, in het midden van het land 4 tot 8 cm en in het noorden 5 tot 10 cm. Michiel Severin, meteoroloog bij Weerplaza: “De exacte sneeuwdikte is nog niet zeker omdat een deel van de neerslag mogelijk ook even als regen valt. Maar dat het wit gaat worden overal, daar wijst inmiddels alles op. Dat betekent sneeuwpret voor de liefhebbers van sneeuw en overlast in het verkeer.” In de middag bereikt zachtere lucht het zuiden. Daar valt dan nog even regen en in een hoog tempo stijgt de temperatuur naar 4 tot 6 graden. Bovendien steekt er een krachtige zuidwestenwind op met forse windvlagen. Langs de Zeeuwse kust zijn zware windstoten mogelijk tot 90 km/uur. Severin: “De sneeuw verdwijnt in het zuiden weer snel, maar de zachte lucht verovert waarschijnlijk niet het hele land. Met name in het noorden blijft de sneeuw daardoor tot maandag liggen.”

Meer sneeuw is mogelijk op maandag. Een volgend neerslaggebied trekt dan over het land, maar doordat de koude lucht nog niet uit het noorden is verdreven, verwacht Weerplaza dat in delen van het land wederom sneeuw gaat vallen. Hoeveel sneeuw dat zal worden, is volgens de weerexperts nog niet te zeggen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button