Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

ZomerExpo tentoonstelling doet Fundatie aan

Zwolle – De grootste tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst, ZomerExpo gaat het land in . De komende edities vinden steeds in een ander Nederlands museum plaats, te beginnen met Zwolle. Op 24 mei 2017 opent daar de zesde editie in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe.

Sinds 2011 organiseert Stichting ArtWorlds jaarlijks ZomerExpo: de grootste tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst in een Nederlands museum met open inschrijving en anonieme keuze. Kunstenaars kunnen hun werk aanmelden waarna een vakjury en het publiek kan kiezen welke werken tentoongesteld worden.

Thema: Beweging betekent verandering

Het thema van de nieuwste editie is:  Beweging betekent verandering. Contouren transformeren tot golven en golven tot Water. Hiermee sluit de ZomerExpo direct aan bij het thema van de Nationale Hanzedagen 2017.

Water verbindend voor Hanzesteden

Zwolle was vanaf de middeleeuwen één van de Hanzesteden. Hanze betekent groep of schare: door dit verbond konden Europese kooplieden hun handel beschermen en uitbreiden. Water was voorwaarde en verbindend element voor de Hanze. Vanaf de Zuiderzee voeren Nederlandse kooplieden naar de Oostzee, langs de Duitse en Scandinavische Hanzesteden, tot Rusland aan toe. Met de handel in vis, hout, bier en graan werd Zwolle rijk en de kooplui lieten er prachtige huizen bouwen. Veel van dit erfgoed is bewaard gebleven en het kost weinig moeite om je weer in die tijd te wanen.

Koepelzaal Fundatie

De ZomerExpo zal behalve in de Koepelzaal van de Fundatie ook te zien zijn in de tuinen, in en om Kasteel het Nijenhuis en op het water.

Gerelateerde artikelen

Back to top button