Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Deze Zwollenaren staan op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen

Zwolle – Op 22 november gaan we naar de stembus om de nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Deze week zijn de kandidatenlijsten van de verschillende politieke partijen definitief vastgesteld. Er zijn veel kandidaten die meedingen naar een zetel in het parlement, maar wie zijn de Zwollenaren die op de lijsten staan? In dit artikel stellen we ze kort aan u voor.

Thom van Campen – VVD nr. 14

Thom van Campen (VVD) is de hoogstgeplaatste Zwollenaar op de lijst van de VVD. Hij staat op nummer 14 en maakt een goede kans om herkozen te worden. Van Campen is sinds 2021 lid van de Tweede Kamer en houdt zich vooral bezig met landbouw & voedselkwaliteit, natuur, stikstofproblematiek en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij heeft een achtergrond in communicatie en journalistiek en was 10 jaar lang raadslid en vervolgens fractievoorzitter in Zwolle.

Arend Kisteman – VVD nr. 23

Arend Kisteman (VVD) staat op nummer 23 en is een nieuwkomer op de landelijke lijst. Hij is bekend als Stadsbakker in Zwolle. De bakkerij aan de Blijmarkt die hij 13 jaar geleden opende.  Kisteman is tegenwoordig ook heel actief voor diverse belangenorganisaties. Zo is hij

Marco van Driel – D66 nr. 47

Marco van Driel (D66) staat op nummer 47 en is ook een debutant op de landelijke lijst. Hij is momenteel werkzaam als beleidsadviseur bij BMC en werkt aan opdrachten in de publieke sector. Zijn specialisatie is wonen, zorg en welzijn (op het snijvlak van ruimtelijke ordening, wonen en he sociaal domein) en de brede transformatie (Wmo, Jeugdwet, Participatiewet en de sociale basis).   Hij studeerde Social Work bij Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij is momenteel fractievoorzitter voor D66 in de Zwolse gemeenteraad.

Eefke Meijerink – GroenLinks/PvdA nr. 48

Eefke Meijerink (GroenLinks/PvdA) staat op nummer 48 en is de enige kandidaat van de gezamenlijke lijst van GroenLinks en PvdA uit Zwolle. Zij is dsociaal domein (zorg en welzijn), sociale zaken en werkgelegenheid en sociale volkshuisvesting. Daarvoor was ze bijna 12 jaar gemeenteraadslid en later fractievoorzitter voor de Zwolse PvdA .

Zij heeft een sociologische opleiding en werkte eerder als beleidsmedewerker, projectleider en adviseur bij verschillende organisaties.

Edgar Mulder – PVV nr. 8

Edgar Mulder (PVV) staat op nummer 8 van de lijst PVV. Hij is sinds 2017 lid van de Tweede Kamer en houdt zich  bezig met financiën, belastingen, stifstofbeleid en immigratie. Hij is ruim dertig jaar werkzaam geweest in het bedrijfsleven, onder andere als account- en salesmanager. Edgar Mulder is geboren in Enschede op 22 november 1961 en woont in Zwolle.

Laura van de Giessen – CDA nr. 42

Laura van de Giessen (CDA) staat op nummer 42 en is ook een nieuwkomer op de landelijke lijst. Zij is nu bijna twee jaar raadslid in Zwolle met de portefeuilles sociaal domein en werk & inkomen. Zij studeerde communicatie en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. In deze plaats startte ze ook haar politieke carrière als duo-raadslid en fractiemedewerker bij het CDA Groningen. Van de Giesen werkt als Hoofd PR & Communicatie bij het Chr. College Groevenbeek in Ermelo.

Nicole Temmink – SP nr. 7

Nicole Temmink (SP) staat op nummer 7 van haar partij. Zij is sinds vier maanden lid van de Tweede Kamer. Zij was onder andere gemeenteraadslid in Groningen en Amsterdam. Ook was ze beleidsmedewerker van de SP-Tweede Kamerfractie in Den Haag. Ze is meer dan 9 jaar lid van de SP en was daar de laatste jaren ook beroepsmatig actief als beleidsmedewerker van onder andere binnenlandse zaken, veiligheid, cultuur, media en digitale zaken.  Nicole Temmink is geboren in Hardenberg op 22 maart 1987 en woont in Zwolle.

Eduard van Scheltinga – SP nr. 32

Eduard van Scheltinga (SP) staat op nummer 32 op de landelijke SP lijst. Hij studeerde filosofie in Groningen en Rotterdam en werkt al meer dan zeven jaar als onderzoeker voor de SP.

Gaby Markandu – Partij voor de Dieren nr. 42

Gaby Markandu (Partij voor de Dieren) staat op nummer 42 en is ook een nieuwkomer op de landelijke lijst. Zij werkt als medewerker organisatie en communicatie bij de Animal Politics Foundation. Sinds 10 maanden heeft ze ook haar eigen communicatiebureau met de naam CurlyTails met als doel om dierenrechten te introduceren aan de maatschappelijke waarden van een organisatie. Markandu heeft een opleiding interior design gevolgd aan het Friesland College.

Henk Stoorvogel – ChristenUnie nr. 48

Henk Stoorvogel (ChristenUnie) staat op nummer 48 op de landelijke lijst van de ChristenUnie. Hij werkte 15 jaar lang, o.a. als voorganger voor de Vrije Evangelisatie Zwolle, een grote kerkelijke gemeente in Zwolle. Hij heeft een universitaire opleiding Arts & Communicatie gedaan aan de University of Twente en is nu zelfstandig ondernemer in de trainingen en coaching. Specialiteit: leiderschap en communicatie. Met drie vrienden heeft hij  de 4e Musketier opgericht, waaruit een wereldwijde mannen- en vrouwenbeweging is ontstaan, evenals een gepassioneerde beweging voor het brengen van gerechtigheid: de Muskathlon.

Cankut Ercan – Volt nr. 11

Cankut Ercan (Volt) staat op nummer 11  op de landelijke lijst voor Volt. Hij is momenteel Docent-coach Entrepreneurship & Innovation en Startups bij Hogeschool Windesheim. Hij studeerde rechten aan het Radboud in Nijmegen, Maastricht maar ook in Turkije. Ercan is naast zijn docentschap als zelfstandige actief in het  juridisch advies, waarbij het professionele voetbal één van de sectoren is waarvoor hij regelmatig projecten doet. Sinds een kleine twee jaar is hij fractievoorzitter voor Volt in de Zwolse gemeenteraad.

Jordy Evers – BBB nr. 29

Jordy Evers (BBB) staat op nummer 29 en is ook een nieuwkomer op de landelijke lijst. Hij is opgegroeid in Nijverdal. Momenteel woont hij in Zwolle met zijn partner en haar 2 kinderen. De afgelopen jaren heeft hij vanuit verschillende leidinggevende functies heel veel mensen mogen aannemen, begeleiden en helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Tevens heeft hij twee keer zitting mogen nemen in een ondernemingsraad. Hij bezoekt,  als seizoenkaarthouder van Heracles Almelo, zoveel mogelijk thuiswedstrijden op Erve Asito.

Danny van Brussel – Partijvdsport nr. 3

Danny van Brussel (PartijvdSport) staat op nummer 3  van een nieuwe partij. Hij heeft een sportieve opleiding gedaan voor Fitness Master en Personal Trainer Docent. Als Mister Bewustzijn zet hij zich in voor het verlichten van depressie bij GenZ en het bevorderen van een gezonde levensstijl, met de nadruk op fysieke activiteit, mentale groei en eenheid binnen de samenleving.

Gerelateerde artikelen

Back to top button