Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Zomer pop-up museum in Theater de Spiegel

Zwolle – Twee jaar geleden werd tijdens een brain-storm-sessie door een aantal kunstenaars de vraag gesteld, waarom er in de stad niet een grote expositie-mogelijkheid is. Een plek waar Zwolse- en wellicht in de toekomst ook regionale kunstenaars hun werk ten toon kunnen stellen aan een groot publiek. Daarom initieert Zwolse theaters samen met honderd (amateur) kunstenaars van 30 juni tot en met 1 september 2019 een grote expositie met 300 kunstwerken in Theater de Spiegel.

“Een zomerinvulling in dit prachtige gebouw dat vaak dan leeg staat is een enorme uitdaging, zegt directeur Zwolse Theaters, Rob Zuidema. “Dat hoeven natuurlijk niet alleen voorstellingen zijn. Cultuur en kunst zijn brede begrippen en soms ‘grote woorden’ maar dicht bij huis gebeurt er veel. De stad barst uit haar voegen van theater-, muzikaal-, rap- en kunsttalent. Ik zie het als één van onze taken hier zo breed mogelijk op in te springen en was daarom gelijk enthousiast over dit initiatief.”

Kunstenaar Dennie Boxem organiseert al jaren exposities op verschillende locaties in de stad en heeft zijn medewerking toegezegd bij de benadering en selectie van kunstenaars en hun werken. Sanne Veltman en Sander Dol geven namens Zwolse theaters uitvoering aan de productie van het hele project. “Dat de stad Zwolle dit voor haar inwoners, regio en onze kunstenaars faciliteert is een investering in de vertrouwensband,” aldus Dennie Boxem. “Het inspireert en draagt bij aan kunstbeoefening als vak en vrije tijd. Zwolle biedt haar creatievelingen de mogelijkheid om gezien te worden”.

Inmiddels is er contact met kunstprojecten zoals Palet, BZK, PROTO, Frion en Meesterwerk. Ook zijn er vele kunstenaars individueel benaderd.

Elke kunstenaar moet in Zwolle wonen, werken of gewerkt hebben en mag een groot werk of drie kleinere werken exposeren. Er hebben zich inmiddels kunstenaars gemeld met schilderijen, installaties, interactieve projecten en nog veel meer. Zowel professionele- als semi-professionele- en amateurkunstenaars hebben zich aangemeld.

De Zomer pop-up museum in Theater de Spiegel is geopend vanaf 30 juni tot en met 1 september 2019 elke donderdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Entree is €4,00 inclusief een kop koffie of thee in restaurant Koperen Kees.

Kunstenaars kunnen zich aanmelden per e-mail

Gerelateerde artikelen

Back to top button