BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zo zou de IJsselcentrale locatie eruit kunnen zien

Zwolle – De IJsselcentrale is al een tijdje geleden gesloopt. Alleen het koelwatergebouw en het dienstgebouw zijn blijven staan. Maar wat moet er voor in de plaats komen? Nadat vorig jaar al bewoners hun ideeën gaven voor de inrichting van het terrein presenteerden eind januari studenten van de Windesheim Hogeschool hun plan. ‘Hoe moet de locatie Harculo er uitzien binnen een Future City? ‘ was de opdracht.

Het onderzoek van de studenten is geen stedelijk plan, maar biedt terreineigenaar ENGIE wel inspiratie en elementen daaruit nemen ze mee. Samen met de inbreng van de werksessies met omwonenden begin vorig jaar, werkt ENGIE met de gemeente en provincie aan een gezamenlijke gebiedsvisie. “Vanwege de samenhang met andere beleidskaders en omgevingsvisie vraagt dit de nodige tijd.”, zo laat de energiemaatschappij weten.

Torens

Patrick Veenstra is één van de studenten die meewerkte aan het idee voor Harculo. “Een onderdeel dat echt terugkomt in het plan zijn de iconische torens. Dat is voor veel mensen toch een gevoel van thuiskomen. ” Het is de bedoeling dat in de vijf torens tomaten verbouwd gaan worden via het ‘vertical farming’ principe. De oogst zou dan rechtstreeks naar de inwoners van Harculo moeten gaan.

Afvalbuizen

Ook voor het afval hebben de studenten een oplossing binnen Future City Harculo.  Dit wordt opgevangen in zes verschillende vacuüm buizen. “Je bananenschil gooi je bijvoorbeeld in één van de zes afvalbuizen. Die wordt dan getransporteerd naar een centrale opvangbak en daarna weer opgehaald door een vuilniswagen.”, vertelt Veenstra.

IJsselwater

Harculo wordt zo ingericht dat de toekomstige bewoners geen last hebben van hitte.  “We houden het lekker koel door het water van de IJssel binnen te laten stromen in Harculo. Rondom dat water willen we ook groen toepassen. En door lichte kleuren voor de gebouwen en wegen moet het ‘futuristische’ stadsdeel ook koel blijven. De bewoners van het nieuwe plan kunnen met bootjes, de fiets of te voet zich verplaatsen. De auto’s worden aan de rand geparkeerd in een speciale parkeergarage. Pakketjes worden afgeleverd via drones.

Studenten kregen van hun docenten de opdracht rekening te houden met de energietransitie, klimaatverandering en bevolkingsgroei en wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor dit terrein aan de IJssel, grenzend aan natuurgebied. ENGIE voegde daaraan toe dat het gebied een bijdrage moet gaan leveren aan duurzame energievoorziening in de omgeving. Extra uitdagingen zijn gesteld om de creativiteit van studenten te stimuleren. Wat is te zeggen over stedelijkheid/bevolkingsdichtheid, lokale voedselvoorziening en nieuwe mobiliteit? Ook afvalmanagement en de circulaire economie krijgen aandacht in de plannen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button