AlgemeenNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zo ziet het nieuwe busstation van Zwolle er uit!

Zwolle – Zondag is het nieuwe busstation aan de zuidkant van station Zwolle in gebruik genomen. Dagelijks vertrekken 1800 bussen vanaf het nieuwe busstation, 1.200 via de de nieuwe Schuttebusbrug en 600 via de Hanzelaan. Ook de taxistandplaatsen verhuizen naar de zuidzijde.

Het busstation is verplaatst omdat het steeds drukker wordt en de huidige locatie aan de noordkant van het treinstation de toename van het bus-, auto-, fiets- en voetgangersverkeer niet meer aan kan. Het nieuwe busstation is uitstekend bereikbaar, biedt meer ruimte, een betere doorstroming, een hogere verkeersveiligheid, meer comfort voor de reiziger en een groene inrichting.

tekst gaat verder onder de foto

Foto’s Bram Davids en Peter Denekamp

Nieuwe dienstregeling busvervoer

Sinds zondag is  ook de nieuwe dienstregeling voor het busvervoer ingegaan.

Toegang reizigerstunnel

Reizigers die vanaf het nieuwe busstation richting het centrum willen, kunnen via de bestaande reizigerstunnel lopen. In de tunnel staan toegangspoortjes. Deze poortjes zijn te openen met een OV-chipkaart waar een ‘Vrij reizen product’ op staat óf ‘saldo’.

Reizigers die een kaartje in de bus hebben gekocht en richting het centrum willen, maar niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart, kunnen een bus richting het centrum nemen en uitstappen bij Centrumhalte Katwolderplein. Ook kunnen zij naar de binnenstad wandelen via de Van Karnebeektunnel of bovenlangs over de monumentale blauwe Hoge Spoorbrug. Op termijn kunnen busreizigers ook via de passerelle lopen, een openbaar toegankelijke voetgangersverbinding over het spoor. De toekomstige passerelle krijgt een directe toegang tot het busstation.

tekst gaat verder onder de foto’s

Taxistandplaatsen

Gelijk met de verplaatsing van het busstation zijn ook de taxistandplaatsen verhuisd naar de zuidkant. Reizigers die hun reis starten of vervolgen per taxi stappen in en uit op de taxistandplaats naast het nieuwe busstation. Een speciale taxi-lus maakt de situatie overzichtelijker voor de reiziger. Bovendien kunnen de taxi’s hierdoor makkelijker en sneller de taxistandplaats verlaten. Reizigers kunnen sinds zondag op station Zwolle alleen nog op de nieuwe locatie aan de zuidkant een taxi nemen.

tekst gaat verder onder de foto

Taxistandplaatsen aan de zuidzijde van het station.

Busbrug

De Schuttebusbrug verbindt het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het spoor met de nieuwe busbaan op de Willemskade. Bij de afrit van de busbrug isi de verkeerssituatie voor fietsers veranderd: zij moeten vanaf nu stoppen voor het rode licht bij de afrit van de busbrug. Dit verkeerslicht heeft tot dusver alleen op groen gestaan. Om de fietsers te laten wennen aan de nieuwe situatie worden op in ieder geval maandag 18 februari en maandag 25 februari, verkeersregelaars ingezet tijdens de ochtend- en avondspits om fietsers op deze nieuwe situatie te wijzen.

tekst gaat verder onder de foto’s

Fietsers moeten vanaf nu stoppen voor het rode licht bij de afrit van de busbrug.

Verder verbeteren

De komende jaren blijft gemeente Zwolle samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail hard werken aan het verder verbeteren van het stationsgebied Zwolle. Zo transformeert station Zwolle, het tweede spoorknooppunt van Nederland, tot een uitstekend toegankelijk en comfortabel ov-knooppunt in een groene omgeving. Een volgende stap in de verbetering van het stationsgebied is de bouw van de ondergrondse fietsenstalling voor 5.475 fietsen onder het Stationsplein Noord en de herinrichting van Stationsplein Noord en de Stationsweg.

De ontmanteling van het oude busstation is in volle gang.

Het oude busstation aan de Oosterlaan.
Spoorzone Zwolle

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button