Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: twee-minuten debatjes ingelast in gemeenteraadsvergadering Zwolle

Zwolle – In de gemeenteraadsvergadering van 25 maart 2024 waren er een groot aantal besluiten te nemen. Ook was er een inspreker en zijn er drie twee-minuten-debatjes ingevoegd.

De inspreker was de heer Eduard de Weerd, die insprak namens de werkgroep parkeren binnenstad. Hij benadrukte nogmaals dat deze wergroep tegen het afschaffen van straatparkeren is. Inwoners willen maatwerk om zelf nog hun auto kwijt te kunnen. Ze zijn bang voor sociaal isolement wanneer zij hun auto niet kwijt kunnen, en de aangekondigde  regeling voor mensen die slecht ter been zijn, vinden zij niet genoeg.

Zwolle circulair

Op de agenda van toekomstige vergaderingen worden op verzoek twee zaken toegevoegd. Één is een rondetafelgesprek over dak- en thuislozen, één is een debat over de gebiedsontwikkeling Zwarte Water Zone. De meeste voorstellen verder werden snel en unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Er zijn twee moties over Zwolle circulair aan de orde geweest. Onder andere de ChristenUnie wil graag dat er onderling bij bedrijven meer contacten komen om reststromen samen te delen. De VVD wil ook graag dat ondernemers worden geholpen met reststromen. Wethouder Paul Guldemond zegt dat deze plannen in werkelijkheid dichterbij zijn dan uit de gegevens blijkt. Men kijkt ernaar per bedrijventerrein. De zorgen lijken dus voor niets te zijn.

Verder is over drie onderwerpen een twee-minutendebatje ingevoerd. De debatvraag over de Bypass Eli Heimanlaan luidt: ‘Wat vindt de gemeenteraad ervan dat de plannen hier zijn teruggedraaid?’ De VVD neemt het sterk op voor de automobilist, die volgens haar te vaak en te lang moet wachten op deze plek. Andere partijen leggen mee de nadruk op het juist gebruiken van het STOMP-principe, en dat nieuwe onderzoeken gaan boven oude. Dat betekent dat het laatste onderzoek, waarop het nieuwe besluit genomen is, meer telt. Dat zegt ook wethouder Gerdien Rots. Volgens het nieuwe onderzoek zou bij een bypass het verkeer op de IJsselallee vaster komen te staan, en is het oude plan ook voor fietsers minder gunstig.

Eventvoorziening

Ook over de eventvoorziening is een debatje ingevoegd, op initiatief van de VVD. De debatvraag was ‘Welke aanbevelingen kunnen er komen voor een nieuwe eventvoorziening in Voorsterpoort?’ In het vorige debat is een evaluatie beloofd over het proces, en de VVD vindt dit een eenzijdige reflectie. Zij wil weten wat het college anders gaat doen, en wat daarvan naar de gemeenteraad komt. Ook moet de communicatie beter. Volgens GroenLinks echter zijn er veel bruikbare inzichten in het proces. In een nieuwe start kunnen de kansen worden gestroomlijnd. Wethouder Monique Schuttenbeld zegt dat zij er druk mee bezig zijn.

Over het soortenmanagementplan zijn een aantal stemverklaringen. GroenLinks, PvdD, D66 en Swollwacht zijn er heel blij mee, vooral omdat het voor de hele stad wordt uitgerold en voor particulieren. Biodiversiteit moet daardoor in de stad gemakkelijker worden.

Bedelverbod

Het laatste twee-minuten debatje was door de SP aangevraagd, met als onderwerp het bedelverbod in gedeeltes van de stad. Burgemeester Peter Snijders vindt het jammer dat dit zo benadrukt wordt, omdat dat de werking zou kunnen verminderen. Er zijn sinds de zomer enorm veel bedelaars in de stad, en deze willen niet worden geholpen. Informatie verkrijgen door BOA’s of politie is daardoor moeilijk. Het vermoeden is, dat er bedelbendes aan het werk zijn en dat er sprake is van mensenhandel. Ook in andere steden is dit gebeurd. Burgemeester Snijders heeft met het gedeeltelijke bedelverbod een instrument in handen om meer vragen te kunnen stellen aan de bedelaars en daarmee onderzoek te doen naar waar zij vandaan komen. Dat kan best wel een jaar of langer duren om achter te komen, zegt hij.

De meeste tegenwerpingen waren dat het verbod ook bedelaars raakt die niets anders meer kunnen, en geholpen moeten worden. Een verbod is ontmenselijkend en zou volgens het Europees rechten van de mens akkoord ook niet mogen. Burgemeester Snijders kent dit verdrag, maar weet dat een verbod alleen niet mogelijk is wanneer het voor de gehele stad geldt, en dat is nu niet zo.

Na wat gemor verwerpen alle partijen de motie van de SP, met uitzondering van Volt, PvdD, PvdA en SP.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button