HanzelandNieuws uit ZwolleOpenbaar vervoerUit uw buurtVoorpagina

Zo gaat het nieuwe busstation eruit zien

Door: Chantal Kuipers

Zwolle – Nog iets meer dan een maand en dan wordt het nieuwe busstation van Zwolle geopend. Dat station aan de zuidzijde van het spoor krijgt dan ook steeds meer vorm. Eind vorig jaar werden de eerste bomen aangepland. Deze week staan de bushokjes, de bushalteborden en de roltrap op de planning.

Het nieuwe busstation van Zwolle. Bussen rijden met de klok mee rond het busstation.

21 haltes

Het nieuwe busstation krijgt haltes van verschillende lengtes, zodat er genoeg plek is voor standaardbussen en voor de langere bussen. Met 21 haltes is er ruimte voor alle passagiers om aan te komen en over te stappen zonder problemen. Ook de overstap van trein naar bus en andersom wordt straks makkelijker: het busperron heeft straks een rechtstreekse opgang vanuit de reizigerstunnel.

Afbouw

Sinds december 2018 wordt er gewerkt aan de afbouw van het busstation en de aanleg van alle straatmeubilair, het digitale informatiesysteem en de bewegwijzering. Ook is inmiddels de tijdelijke kap boven de trappen naar het busstation geplaatst en worden de roltrappen en de lift gerealiseerd.

Opening

Vanaf zondag 17 februari 2019 rijden de bussen vanaf het nieuwe busstation naar de rest van de stad en de regio. In dit weekeinde start tevens de voorjaarsvakantie voor het basis- en voortgezet onderwijs voor de regio Noord. Daarmee kunnen de buschauffeurs wennen aan de nieuwe route via het nieuwe busstation.

Busfestival

Iedereen die al een kijkje wil nemen voordat de bussen gaan rijden kan op 9 februari aanstaande terecht op het busfestival. Naast dat dit de enige keer is dat je als voetganger over de kolossale busbrug mag lopen kun je deze dag ook genieten van allerlei andere festiviteiten.

 

De busbankjes zijn geplaatst op het perron van het nieuwe busstation. Het meubilair op het busstation is gelijk aan het meubilair dat is toegepast op de treinperrons. Dit zorgt voor uniformiteit en eenheid.
Het busstation krijgt voldoende abri’s om droog te kunnen wachten op een bus, het worden geen gesloten wachtgelegenheden zoals op de treinperrons staan.
De overkapping van het nieuwe busstation is voorzien van een kunstwerk. Het gaat om een tijdelijke kap boven de trappen en roltrappen naar de reizigerstunnel.
Het busstation krijgt voldoende abri’s om droog te kunnen wachten op een bus, het worden geen gesloten wachtgelegenheden zoals op de treinperrons staan. Een bouwwmedewerker hangt glas in één van de nieuwe bushokjes.
De roltrappen in de trapopgangen vanuit de reizigerstunnel naar het busstation worden ingehangen.
Uitzicht  vanaf het busstation naar de nieuwe busbrug .  De borden zijn de nieuwe bewegwijzering en dienstregeling-informatiesysteem.

Busstation

Het nieuwe busstation was nodig omdat het oude niet meer voldeed aan de eisen. Door de vele bussen en passagiers kwam de verkeersveiligheid onder druk. Om de drukte aan de centrumzijde te ontlasten is besloten het busstation te verplaatsen naar de zuidzijde van het perron.

De “Verhuis je mee sticker” bij het oude busstation aan de Oosterlaan.

Webcam

Voor mensen die willen zien hoe de vorderingen van het busstation zijn is er een webcam geplaatst. Hierop kan dag en nacht gekeken worden hoe het station zich steeds verder ontwikkelt.

bouw busstation

Gerelateerde artikelen

Back to top button