BouwNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Zo gaan de nieuwe WRZV-hallen eruitzien

Interview met wethouder Sport en voorzitter WRZV hallen

Hoogtepunten van het verhaal
  • Klimaatbestendig
  • Energieneutraal
  • Multifunctionele accommodatie
  • Ruimte voor onderwijs, sport en verenigingen

Zwolle – Vrijdag 2 november presenteerden wethouder René de Heer, voorzitter van het bestuur Stichting Sporthallen WRZV Hans Oosting en Jan Bosch van AGS Architects uit Amsterdam het schetsontwerp voor de nieuwe WRZV-hallen. De accommodatie, die wordt gebouwd ter vervanging van de huidige WRZV-hallen, wordt zo opgezet en ingedeeld dat ze ruimte biedt aan verschillende sportorganisaties, verenigingen en onderwijsinstellingen.

De WRZV accommodatie krijgt twee sporthallen die gekoppeld kunnen worden. Dit vergroot de gebruiksmogelijkheden van het sportcomplex. De nieuwe hallen worden energieneutraal en klimaatbestendig. Ze voegen kwaliteit toe aan het gebied door hun functie en uitstraling.

René de Heer: “De nieuwe WRZV-hallen vormen straks door hun opzet en indeling een geweldige aanvulling op de bestaande sportaccommodaties. Sporten en bewegen zijn natuurlijk leuk om te doen en naar te kijken. Maar misschien nog wel belangrijker, het beoefenen van een sport draagt bij aan gezondheid en een gezonde leefstijl. Daarbij hebben sporten en bewegen ook een sociale functie door het aangaan van contacten en het overdragen van normen en waarden. Sport en bewegen draagt dus bij aan allerlei maatschappelijke doelen, zeker als het in verenigingsverband plaatsvindt. Ik ga er van uit dat deze nieuwe topvoorziening hierin van grote meerwaarde zal zijn.”

Verslaggever: Martin van der Hooft

“We zijn als stichtingsbestuur Sporthallen WRZV enorm blij met de komst van de nieuwe WRZV-hallen.” Vult Hans Oosting aan. “Een prachtig ontwerp dat op alle aspecten voldoet aan onze wensen, om onze huidige en toekomstige nieuwe gebruikers en natuurlijk onze bijzondere doelgroep, ook de komende 30 jaar te kunnen faciliteren. Wij zijn trots dat wij het werk en gedachtegoed van grondlegger Joop van Ommen kunnen doorzetten en continueren.”

De nieuwe hallen komen op een prominente plek op Voorsterpoort aan de Grote Voort. Rondom het complex komen veel parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen. De hallen worden ook voor voetgangers goed bereikbaar. Het schetsontwerp omvat naast de twee sporthallen met ondersteunende faciliteiten, diverse aanvullende voorzieningen, zoals een beheerdersruimte en voldoende opslagruimte. In en rond het gebouw komt een overzichtelijke en duidelijke routing en is er sprake van een extra ruime keuken om o.a. de sociaal maatschappelijke functie te faciliteren. Tevens is er in het ontwerp specifiek rekening gehouden met de mindervalide sporter.

Hoge kwaliteit

De nieuwe hallen zijn straks niet alleen een hele goede multifunctionele accommodatie, maar ook een aansprekend en energieneutraal gebouw. Het gebouw wekt net zoveel energie duurzaam op als dat wordt gebruikt. Om deze hoge ambitie te realiseren worden verschillende maatregelen getroffen. Zo wordt het volledige dakoppervlak benut voor zonnepanelen, verwarming van het gebouw gebeurt met warmtepompen en voor de verlichting in en rond het gebouw wordt gebruik gemaakt van energiezuinige LED verlichting. Verder staat in de keuzes voor het gebruik van materiaal circulariteit en een zo klein mogelijke milieu-impact voorop.

De buitenruimte van het nieuwe sportcomplex wordt klimaatbestendig ingericht met groene parkeeroplossingen, waterberging op het terrein en groene schaduwrijke plekken om hittestress tegen te gaan. René de Heer: “We kiezen voor een hoge beeldkwaliteit met onder andere veel glas en mooie duurzame materialen zoals hout, die past bij onze ambities voor Zwolle en Voorsterpoort. Hiermee leggen we de lat hoog voor de verdere ontwikkeling van dit gebied.”

Op basis van het schetsontwerp wordt de komende maanden gewerkt aan een definitief ontwerp.

Inloopavond

Iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwe hallen, is van harte welkom bij een inloopavond op 22 november a.s. in de huidige WRZV-hallen aan de Buitengasthuisstraat 8. De inloopavond vindt plaats tussen 20.00 en 22.00 uur. Ook na de inloopavond zijn de schetsen nog te bekijken in de huidige WRZV-hallen.

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button